New Folk Sounds 82

New Folk Sounds 82, aug/sept 2002

Inhoud: Kate Rusby / Poit� / Deaf Shepherd / Mercan Dede / The Cajun Company / Ilgi / Danny Guinan / Sharron Kraus / Femi Kuti / Dougie MacLean / Alain Genty / Michael McGoldrick / Kate Rusby / Boban Markovic / Ad Linkels

Het is lang geleden dat we Kate Rusby voor het laatst spraken. Inmiddels is er heel wat gebeurd, en dat verdient een terugblik met Kate.
In Vlaanderen vonden een aantal uitstekende muzikanten elkaar in een gezamenlijke hobby, Poit� was het gevolg.
‘Als Ieren bij de band komen moeten ze eerst een contract tekenen waarin staat dat ze alleen Schots mogen spelen.’ Dit is misschien een beetje hard gesteld, maar Deaf Shepherd probeert zeker de Schotse traditie hoog te houden.
In het derde deel van de serie over Arabische Jazzmuziek spreken we met de Turkse DJ Mercan Dede over zijn ge�proviseerde muziek.
The Cajun Company is de meest traditionele cajunband uit Nederland. In Louisiana krijgen ze zelfs het compliment meer traditioneel te klinken dan de groepen die daar spelen.
De groep Ilgi staat centraal binnen de huidige Letse folkwereld. In dit artikel niet alleen het verhaal van deze groep, maar ook een inleiding op de Letse traditionele muziek waar ze uit putten.
De Ier Danny Guinan woont al jaren in Nederland. Als singer-songwriter wil hij stevige muziek met uitstraling op het podium brengen. Dit doet hij succesvol met zijn begeleidingsband Red.
De Engelse Sharron Kraus houdt van het surrealistische in de kunst en om in haar liederen een eigen werkelijkheid te cre�en. Een introductie door deze opmerkelijke, jonge zangeres zelf.
Politiek zanger Femi Kuti staat in de voetsporen van zijn vader Fela Kuti. Maar deze Nigeriaan wil zijn eigen stijl van afrobeat handhaven.
Dougie MacLean is onmiskenbaar verbonden met de Schotse muziek. Hij schrijft muziek als geen ander, en dat is wel gebleken door diverse vertolkingen uit zijn omvangrijke oeuvre. Tegenwoordig onderhoudt hij, naast zijn carrière, een eigen muziekhotel.
Alain Genty probeert als Bretonse bassist een speelstijl te creëren waarbij het instrument makkelijk geadapteerd kan worden in de muziek.
‘Hij is de beste muzikant die je ooit zal horen!’ aldus de woorden van Kate Rusby. Ze heeft het hier over fluitist/uilleann piper Michael McGoldrick, nu een bepalende schakel in de Schotse formatie Capercaillie.
Het zigeunerorkest Boban Markovic was de sensatie van het Tilburgse gypsyfestival: Een portret.
In april overleed plotseling Ad Linkels. Hij reisde samen met zijn vrouw Lucia de hele Pacific af om de muziek van aldaar wereldwijd bekend te maken. Dat deed het koppel aan de hand van allerlei opnamen die ze van de plaatselijk muzikanten maakten.
Cd-recensies over onder meer: Guido Belcanto, Ialma, Eleanor McEvoy, Martyn Bennett, Deaf Shepherd, Fairport Convention, Robb Johnson, Kimmo Pohjonen, Mary Gautier, en Salif Keita.

Foto voorkant: Dougie Maclean(foto: E. Eijgendaal-Roos)

Scroll naar boven