New Folk Sounds 83

New Folk Sounds 83, okt/nov 2002

Inhoud: Alan Lomax / Maire ni Cathasaigh & Chris Newman / Suntrap / Momo / Lecker Sachen / Massilia Sound system / Malinky / Sally Nyolo / Martin Simpson / Touric Farroukh / Paul Vens / Tim O’Brien / Willem Vermandere / Dick van der Harst

Alan Lomax is niet meer. Deze folkpionier heeft een enorme rol gespeeld in het vastleggen van diverse folkstijlen. Een terugblik.
Bij een duo met harp en gitaar krijg je misschien het vermoeden van New Age-achtige klanken, maar niets is minder waar in het geval van M�re ni Cathasaigh & Chris Newman.
De Engelse formatie Suntrap brengt voornamelijk eigen materiaal met duidelijke Engelse invloeden. Hun meerstemmige zang is de belangrijkste troef. Een gesprek met zeer enthousiaste muzikanten.
Marokkaanse muzikanten die in Londen wonen en Arabische muziek spelen. Dit is Momo!
Lecker Sachen kwam met een mix van Keltische muziek en hip-hop voor het eerst buiten de Duitse landsgrenzen. Newfolksounds zag ze op diverse festivals en werd nieuwsgierig.
Wij willen mensen laten voelen dat ze samen horen en elkaar nodig hebben, is de belangrijkste boodschap van het uit Marseille afkomstige Massilia Sound System.
De Schotse band Malinky veranderde binnen no-time van voorprogramma in de Edinburgh Folkclub tot hoofdact op het Cambridge folkfestival. In oktober komen ze naar Nederland. Tijd om de band eens voor te stellen dus.
Ooit maakte ze deel uit van Zap Mama. Sally Nyolo keerde meer dan ooit terug naar haar roots.
Meestergitarist Martin Simpson is openhartig: Hij vertelt over zijn uitmuntende gitaarspel, maar ook over zijn onzekerheden omtrent de zang.
Als epiloog op de serie over de Arabische jazzmuziek treedt Touric Farroukh aan.
Paul Vens besloot om op een andere manier in zijn muziek te duiken. Hij maakte het boekwerk Liefde en schoonheid vertellingen van een troubadour.
Over bluegrass, Ierland en filmmuziek. Tim O’Brien vertelt over zijn drukke muzikale bestaan.
Willem Vermandere zingt tegenwoordig ook in het Frans, maakt instrumentaaltjes en speelt samen met een harmonieorkest. We vroegen Willem om opheldering.
In Vers Vlaams aandacht voor de Nederlandse Belg Dick van der Harst met zijn opmerkelijke orgelproject.
Cd-recensies over onder andere: Viswijvenkoor Sootjevisch, JW Roy, The Yearlings, Liz Doherty, Michael McGoldrick, Oliver Knight, Annebjorg Lien, Tre Martelli, Raul Malo, Jeff Talmadge, Amjad Ali Khan en Minyeshu.

Foto voorkant: Festivalimpressie (foto: Ron Janssen)

Scroll naar boven