New Folk Sounds 84

New Folk Sounds 84, dec 2002 / jan 2003

Inhoud: Gerard vd Maasakkers / Streektaalfestivals / John Tams / The Yearlings / Ulla Pirtijarvi / Mercedes Peon / Townes Van Zandt / Lucilla Galeazzi / Naseer Shamma / Headmix / Shooglenifty

Hij was één van de eersten die een breed publiek achter zich kreeg met de dialectzang. Brabander Gerard van Maasakkers is nog altijd even actief. Nu maakt hij een theatertournee met de titel Vol dagen.

Om de bezorgdheid om het verloren gaan van echte traditionele muziek te logenstraffen is daar Providence. Een vijftal jongelui uit Dublin die het oude in ere houden.

Joop van den Bremen nam drie streektaalfestivals onder de loep

Na een lange tijd van stilte kwam de legendarische John Tams terug in de folkscene met het opzienbarende album Unity. Inmiddels is er weer een opvolger verschenen. John Tams vertelt over zijn creatieve geest en over de mens.

Nederland heeft een Americana-band onder de gelederen die zich gerust mag meten met de Amerikaanse grootheden. Een kennismaking met The Yearlings.

De Sami behoren tot de oervolkeren van deze wereld. Hun muziek is inmiddels wereldwijd bekend door de inbreng van muzikanten als Mari Boine. In dit artikel achtergrond informatie over de joik en kennismaking met zangeres Ulla Pirtijarvi.

De Galicische zangeres Mercedes Pen genoot al enige bekendheid als gastzangeres op de albums van gaitavirtuoos en landgenoot Xos�Manuel Budio. In 2000 verscheen haar eerste eigen album, Isuï genaamd. Ze komt in het begin van het nieuwe jaar voor het eerst naar Nederland.

Eén van de meest genoemde namen in de wereld van de singer-songwriters is ongetwijfeld Townes Van Zandt. Ondanks zijn armzalige bestaan was hij een groot optimist. Het verhaal van een te vroeg overleden man dat niet over rozen gaat.

Lucilla Galeazzi is een gekende naam in de Italiaanse muziek. Zingen is haar leven, en daarin is ze van veel markten thuis. Deze ‘Callas’ van de folkmuziek staat op de planken tijdens het Internationale Folkfestival te Tilburg.

Een portret van Naseer Shamma, een Iraakse oud-speler, die muziek met een filmisch karakter maakt.

Headmix is een Engelse formatie die met hun mix van folk, Afrikaanse ritmes en punk al een aantal keer intensief door Nederland toerde. De nieuwste cd is net uit, vandaar een kort portret.

Pas 2,5 jaar nadat de band was ontstaan had Shooglenifty de eerste bandrepetitie. De Schotse band bestaat nu al bijna een decennium en speelt overal ter wereld. Shooglenifty maakt muziek dat niet te beschrijven valt, maar banjospeler Garry Finlayson doet voor Newfolksounds toch een poging.

Cd-recensies over onder andere Gert de Meijer, Jokke Schreurs Trio, Wolfstone, Battlefield Band, Malinky, Linda Thompson, I Muvrini, Gjallarhorn, Doc Watson, Amy Ray, The Gourds. 

Foto voorkant: Naseer Shamma (foto: Wino Evertz)

Scroll naar boven