New Folk Sounds 87

New Folk Sounds 87, juni/juli 2003

Inhoud: Buena Vista Social Club / War on War / Foo Foo Band / Rowwen Heze / Ellen Nijssen / Norah Jones / Värttina / Wolfstone / Sandy Denny / Mariza en Christina Branco / Jubileumkatern met aandacht voor: Keltische muziek in de lage landen Wereldmuziek in Nederland en Verboden liederen / Zakir Hussain / Planxty / Koen De Cauter

Dat Buena Vista Social Club zo’n megasucces zou worden, kwam zelfs in de stoutste dromen van producent/gitarist Ry Cooder niet voor. Een blik op het leven van deze veelzijdige en zeer bescheiden muzikant.
Nee zeggen tegen een oorlog is makkelijk! Maar ook daadwerkelijk een daad stellen is heel iets anders. Dit gegeven hield de broers Zevenbergen bezig. Het resultaat is een cd vol protestsongs van gerenommeerde artiesten.
Het maritiem georiënteerde Foo Foo Band is het geesteskind van Bert Aalbers. Hij is al vijfendertig jaar actief in de folkmuziek, en licht hier de nieuwste creatie toe.
De nieuwste langdraaier van Rowwen Heze is meer dan ooit een autobiografisch werk. Voor zanger/tekstschrijver Jack Poels brak de afgelopen jaren een moeilijke tijd aan. Deze ervaringen in woorden omzetten verluchtte hem. En Rowwen Heze maakte hiermee een opmerkelijke cd.
Ellen Nijssen is tijdens haar jeugd herhaaldelijk in contact geweest met folkrockmuziek. Nu timmert ze met haar band voort in de voetsporen van onder andere Fairport Convention en Steeleye Span.
Norah Jones sleepte maar liefst acht Grammies in de wacht met haar debuut-cd Come away with me. Maar wie is deze jonge dame die vanuit het niets een zeer gewaardeerde zangeres werd?
Dit jaar bestaat de Finse topformatie Värttina 20 jaar. In het verleden hebben we al meerdere keren aandacht besteed aan deze groep. Het jubileum en hun nieuwste cd iki leek ons een goede aanleiding om kort te kijken wat de groep de afgelopen twintig jaar heeft gedaan.
Year of the dog (1994) en The half tail (1996) waren de hoogtepunten voor de Schotse folkrockers Wolfstone. Ze werden bijna gelyncht door de platenmaatschappij, maar een sterk doorzettingsvermogen tilde hen terug in het zadel van hun stevige muziek.
Het is 25 jaar geleden dat de zangeres Sandy Denny overleed. Een korte blik op haar leven, met tekstbijdragen door zangeres Linde Nijland.
Philip Nijman neemt ons mee naar de belevingswereld van Mariza en Christina Branco. Gaat het weer een beetje, meneer Nijman?
Keltische muziek in de lage landen. Een zoektocht naar het hoe en waarom van de ongekende populariteit van deze muziek.
Wereldmuziek in Nederland: Aan de hand van deskundigen wordt een beeld gevormd van de wereldmuziekbeleving.
Verboden liederen: een aantal voorbeelden van het hoe en waarom rond verboden teksten en uitvoeringen.
Oud-eindredacteur Benti Banach heeft zijn cd- en platenkast ondersteboven gehaald om de 50 meest aansprekende titels van 25 jaar cd-recensies te verwoorden.
Nederfolk: waarom in Nederland niet zoveel aandacht wordt geschonken aan ons eigen cultureel erfgoed.
Janviool ontdekt de wereld: over hoe de aandacht voor wereldmuziek in 25 jaar tijd is veranderd.
Vijf deskundigen halen ervaringen op uit de eerste jaren van de folkrevival in Nederland, maar beschouwen vooral de huidige plek van de volksmuziek in het geheel van de muziekbusiness. En ze blikken vooruit met de vraag of we nog kunnen genieten van 25 jaar volksmuziek in Nederland.
Zakir Hussain is onomstreden de belangrijkste tablaspeler van het moment. Maar ook in de world-fusion speelt hij al jaren een grote rol.
In de serie Meesterwerk deze keer aandacht voor de eerste lp van Planxty, een groep die algemeen wordt erkend als één der belangrijkste uit de Ierse muziekhistorie
Eind februari werden ineens 3 cds voorgesteld waarop Koen De Cauter enkele of alle van zijn kinderen meespelen. Dit gebeurde met een stuk live muziek uit de 3 cds. Dit niet alledaags gebeuren in de muziekwereld krijgt onze aandacht.
Cd-recensies over onder andere Kadril, Foo Foo Band, Amarant, Ad Vanderveen, Karen Casey, Perry Rose, Värttina Norah Jones, Pinchitos Caliente, Wendy Weatherby en Lucinda Williams.

Scroll naar boven