New Folk Sounds 88

New Folk Sounds 88, aug/sept 2003

Inhoud: Janos / Stef Bos / B.a.r.k / Celtish / A.R. Rahman / Croft no.5 / Fiamma Fumana / Americana / Baka Beyond / Boris Kovac / Chris Ardoin / The Klezmatics / Nuova Compgnia Di Canto Popolare / Pinchitos Caliente / Meesterwerk: Shirley Collins & The Albion Country band / Oblomow

Singer/Songwriter Janos diept zijn liefde voor de Ierse muziek uit. Onlangs verscheen zijn debuut-cd.
Zanger/pianist Stef Bos praat met Hans van Deelen over zijn liefde voor de Afrikaanse cultuur.
De Zweedse groep B.a.r.k mengt traditionele Zweedse vioolmuziek met breakbeats. Een unieke, uitdagende combinatie van stijlen. Vlak voor het uitkomen van hun nieuwste cd en hun optreden op het Folkwoods festival een portret van deze groep.
Celtish is een optelsom van verschillende muziekculturen van de Britse eilanden. Ambitieus en volop in beweging. Gwyneth Keen vertelt.
In het eerste deel van de serie over film en muziek aandacht voor de Indiase componist AR Rahman die door zijn werk met Andrew Lloyd Webber nu in het westen lijkt door te breken.
De bandleden van de Schotse band Croft No.5 benadrukken dat het gebruik van een viool, accordeon en whistle niet meteen betekent dat je dus een folkband bent. New Folksounds sprak met de jonge muzikanten.
Ook op het komende Folkwoods festival speelt de italiaanse groep Fiamma Fumana. Een zeer aanstekelijke mix van electronica en oude italiaanse muziek. Accordeonist Alberto Cottica introduceert de groep.
Op de bluesfestivals wordt tegenwoordig veel Americana geprogrammeerd. Op het Groningse Rhythm en Bluesfestival spraken we met Jay Farrar (ex-Uncle Tupelo) en Jason Ringenberg (ex- Jason & the Scorchers). Twee prominente voorlopers van het genre die tegenwoordig als singer/songwriter aan de weg timmeren.
Baka Beyond maakt een cross-over tussen Keltische en Afrikaanse muziek. Een verhaal over de bevlogenheid van Martin Cradick.
De Servische componiste en saxofonist Boris Kovac maakte met zijn doemdansorkest LaDaAba Orchest een laatste cd.
Chris Ardoin ziet zichzelf als een prins van de zydecomuziek. Deze creoolse accordeonvirtuoos behoort in thuisland Louisiana tot de absolute top.
The Klezmatics hebben zopas hun zesde cd uit: Rise Up! Daarom en daarover een gesprek met Lorin Sklamberg.
Het is een van de oudste folkgroepen in Italie. Nuova Compagnia Di Canto Popolare, sterk beinvloed door de Napolitaanse volksmuziek, maar nu in een hedendaags jasje verpakt, stond voor het eerst in hun dertigjarige geschiedenis op een Nederlands podium.
De hoop om een echte Tex-Mex band te startten werd door Gerardo Romero Butron bijna opgegeven. Pinchitos Caliente haalde Rowwen Heze van de eerste plaats in de Limburgse cd-verkoop.
Het meesterwerk verplaatst zich deze keer naar Engeland, waar No Roses van Shirley Collins & The Albion Country Band in 1971 ongetwijfeld een hoogtepunt voor de beginnende folkrock vormde.
Ha’:een nieuw label en Oblomow: een bijna nieuwe groep. Deze Vlaamse nieuwe bekijken we wat naderbij.
Cd-recensies over onder andere River Zydeco Groep, Battlefield band, Paul Brady, Djal Fiamma, Tom Russel, Michelle Shocked, India Yelas, Skyland, Compagnie Marc Loopuyt en Roadrunners.

Foto voorkant: Klezmatics (Foto: Michael Macioce)

Scroll naar boven