New Folk Sounds 91

New Folk Sounds 91, febr/maart 2004

Inhoud: Blind Summit / Phil Ochs / Tasha’s World / John Spiers & Jon Boden / Harrie Franken / Ilhan Ersahin / Pygmeeënmuziek / Harry Bordon / Follia! / Savina Yannatou / Bob Brozman / Sandra Luna

Blind Summit wil een heel bijzondere plaats in de Nederlandse folkscene gaan innemen. Ze werken hard aan een herkenbaar repertoire en een eigen geluid.

In het Meesterwerk, dit keer de tweede lp van singersongwriter Phil Ochs: I Ain’t marching anymore.

Natascha Slagtand is de leadzangeres van haar eigen band Tasha’s World en baarde opzien door in Engeland de Emma-award te winnen voor de beste wereldmuziekact.

Ze geven de Engelse traditionele muziek een behoorlijke zwieper met hun stevige aanpak. John Spiers & Jon Boden laten het strakke ritme het verloop van de muziek bepalen.

Vorig jaar overleed Harrie Franken, de peetvader van de Brabantse volksmuziekheropleving. En terugblik op diens leven door Peter Koene en Hans Hoosemans.

De in New York wonende saxofonist Ilhan Ersahin, en een van de hoogtepunten uit de Turkse DoubleMoon-stal, mixt jazz en dance met Turkse traditionele muziek.
Zingen in het bos: met zoemende insecten rond het hoofd gaan we kijken naar de Pygmeeënmuziek.

Onlangs werd al het werk van Harry Bordon samengebracht op een cd. Een onverwacht succes! Deze Limburgse liedjesschrijver heeft een stempel gedrukt op de dialectmuziek.

Follia! is een jonge eigenzinnige groep die niet aan genre’s doet, maar onverstoorbaar zelf nieuwe muzikale lijnen uitzet.

De Griekse zangeres Savina Yannatou verzamelt melodieën, technieken en klankkleuren en creëert hieruit haar eigen muziek.

Etno-musicoloog/slidegitarist Bob Brozman vertelt over zijn muzikale omzwervingen over de wereld.

Het is een uitzondering dat Argentijnse muzikanten als Sandra Luna op de Nederlandse podia staan. Ze vertelt aan Philip Nijman over de Tango van haar vaderland.

Cd-recensies over onder andere: Gé Reinders, Maddy Prior, Danu, Solas, Moya Brennan, Dorris Henderson, John Carter Cash, Baba Zula, Ot Azoj Klezmerband & Natalia Rogalski, The Cottars en Kevin Meisel.

Foto voorkant: Savina Yannatou (door Finn Snaterse)

Scroll naar boven