New Folk Sounds 92

New Folk Sounds 92, april/mei 2004

Inhoud: Cobi Schreijer / AedO / Rag Foundation / Waarschuwing voor de Scheepvaart / Gianmaria Testa / Ranarim / Little Johnny England / Alligator Express / Gilles Chabenat / Sufisme / More Maids / Natalie Merchant / Whisky trail

 1. Cobi Schreijer was lange tijd het boegbeeld van de strijdbare volksliederen. Onlangs verscheen een biografie over haar bewogen leven totnogtoe.
 2. AedO speelt nu bijna vijf jaar de pannen van het dak op folk-avonden in Vlaanderen. Sinds kort zijn ze ook in Nederland te horen.
 3. Live blijkt Rag Foundation al een uitstekende naam te hebben. Met hun derde cd Uplands blijkt hun aanpak van Welshe volksmuziek verder geëvolueerd te zijn: oude en nieuwe teksten en melodieën in een zeer aanstekelijk en energiek jasje.
 4. Vorig jaar verscheen de derde cd van het Nederlandse wereldblaasorkest Waarschuwing voor de Scheepvaart, King Fethi’s Dream. Hoog tijd dus voor een gesprek.
 5. Italië heeft, naast zijn goeie zangers van volksmuziek, ook uitstekende singer-songwriters. Gianmaria Testa is er één van. In Brugge konden we hem ontmoeten.
 6. De Zweedse groep Ranarim was op het afgelopen Dranouter festival een onverwacht succes. Ook hun laatste cd För världen älskar vad som är brokot werd bijzonder goed ontvangen. Een portret van deze jonge Zweedse groep.
 7. Little Johnny England staat voor stevige Engelse folkrock. Na drie albums maken we even de balans op met voorman Gareth Turner.
 8. De basis van de zydecogroep Alligator Express stamt eigenlijk uit Zanzibar. Nu is deze formatie uitgegroeid tot misschien wel de meest bluesy zydecoband van Nederland.
 9. De naam Gilles Chabenat, vermaard draailierspeler, is steeds meer te horen in Nederland en Vlaanderen. Dus ook in New Folk Sounds.
 10. In interviews met Arabische artiesten blijkt dat veel van hen inspiratie uit het sufisme halen. New Folk Sounds probeert antwoord te geven op de vraag hoe dit komt en wat de invloed van sufisme op de muziek eigenlijk is.
 11. In Duitsland is Keltische muziek zeker zo populair als bij ons. De dames van More Maids tonen aan dat er ook op hoog niveau gespeeld wordt.
 12. Natalie Merchant was ooit in de jaren tachtig/ begin negentig de leadzangeres van de band 10.000 Maniacs. Zojuist is haar vierde solo cd verschenen The house carpenters daughter. Reden genoeg om de zangeres te interviewen.
 13. Al meer dan 25 jaar wordt er serieus Keltische muziek gespeeld, maar ook bestudeerd in de omgeving van Florence. Whisky trail is boeiende groep die meer bekendheid verdiend.
 14. De VPRO start op de televisie een nieuwe serie over volksliederen. Dit in navolging van een eerder recept, maar nu in een veel directere vorm.

Cd-recensies over onder andere Didier Laloy, Ambrozijn & Paul Rans, David Munnelly, Maddy Prior, Françoise Atlan, Radio Tarifa, Natalie Merchant, Cheryl Wheeler, Flatlanders, Ani Di Franco en Souad Massi.

Foto voorkant: Natalie Merchant (Daniel La Calle)

Scroll naar boven