New Folk Sounds 93

New Folk Sounds 93, juni/juli 2004

Inhoud:Samir Joubran / Si Khan / Gilles Vigneault / Ana Moura / Ani Difranco / Sean O Riada / Tangle Eye / Dastum Bretagne / Straatliederen / Meesterwerk: La Ciapa Rusa / Zoegezeid Zoegezongen / Saoud Massi

De opening van de website Het geheugen van Nederland ging gepaard met de uitgave van de cd De kist van Pierlala, waarop bekende en minder mindere Nederlandse artiesten authentieke straatliederen ten gehore brengen.

Een haast ouderwetse protestzanger die al meer dan veertig jaar sociale problemen in de VS met zijn liedjes verwoordt. Si Kahn was even in ons land om een plaat op te nemen.

Sean Ö Riada stond aan de wieg van de revival van de Ierse traditionele muziek en er wordt gezegd dat die er nooit was geweest zonder de invloed van deze katalysator.

Gedurende een speurtocht naar deze legende kwam NFS in contact met twee muzikanten en academici uit twee verschillende generaties, die beide op een andere manier door hem zijn beïnvloed.

35 jaar na de Eurovisie overwinning met De troubadour, heeft Lenny Kuhr afgelopen lente een nieuwe cd uitgebracht: Op de grens van jou en mij. Deze zomer staat ze, net als vorig jaar, op het Folkwoods festival. In dit artikel een impressie van deze zangeres.

De vereniging Dastum bekommert zich om het culturele erfgoed van Bretagne, zowel wat betreft de Franse origine, als het Keltische erfdeel.

In 1982 bracht het Noord-Italiaanse La Ciapa Rusa haar debuutalbum Ten da chent l’archët che la sunada l’e longa uit. Ruim twintig jaar later blijkt het zeker niet het beste album te zijn dat de groep produceerde. Vanwege het belang voor de Italiaanse folk kan het toch tot een Meesterwerk bestempeld worden.

In Gooik is Zoegezeid Zoegezongen gestart, een nieuwe cd-serie dialectliedjes, begeleid door een zingende professor.

Ana Moura is een jonge fadista, die met grote intensiteit zingt en met een ingehouden emotie het publiek tegemoet treedt.

Wie de Qu?oise chansonnier Gilles Vigneault ontdekt, blijft naar hem luisteren. In Parijs maakte hij voor New Folk Sounds wat tijd vrij.

Onafhankelijkheid staat hoog in het vaandel van de gedreven Amerikaanse singer/songwriter Ani DiFranco, die alles op haar nieuwe cd zelf deed.

Het Palestijnse oud-duo Samir en Wissam Joubran hebben met hun cd Tamaas bewezen dat zij bij de nieuwe lichting Arabische vernieuwende muzikanten te horen. Een gesprek met Samir Joubran.

Onder de naam Tangle Eye maakten Scott Billington van Rounder Records en Steve Reynolds een cd met remix-versies van opnamen uit de Alan Lomax Collection. Billington over de achtergronden van dit project.

De Algerijnse zangeres Saoud Massi toont in haar liederen een variatie waar menig wereldmuziekartiest de vingers bij kan aflikken.

Cd-recensies over onder andere Arno Adams, Het Brabants Volksorkest, Hans Theessink, Norland Wind, Danu, ZAR, Wimme, Warsaw Village Band, Shujaat Hussain Kahn en Faytinga.

Foto voorkant: Samir Joubran (Wino Evertz)

Scroll naar boven