New Folk Sounds 94

New Folk Sounds 94, aug/sept 2004

Inhoud: Warsaw Village Band / Rezvani / Pulsief / Inner Strength / Meesterwerk – Milladoiro / De Zoete inval / Jaune Toujours / Shujaat Khan / Wieland Eggermont / Folkbal / The Downtown Cajun Band / Neal Cleary

De Warsaw Village Band bestaat uit zes jonge Polen. De groep baseert zich op de bijna vergeten traditie uit de arme regio Mazovieë in het midden van Polen.
De draailier en doedelzak zijn niet de meest voor de hand liggende instrumenten. Maar voor degene die deze bourdoninstrumenten wil leren bespelen is er de Stichting Draailier en Doedelzak. Bijna vijfentwintig jaar is deze organisatie de rots in de branding.
Rezvani, een kunstenaar die pas na zijn vijfenzeventigste levensjaar de studio intrekt om eindelijk zelf zijn liedjes te zingen, krijgt onze onverdeelde aandacht.
Pulsief wilde een demo maken, maar het werd een volwaardige cd. Daarmee haalde de groep de eerste plaats in de Limburgse top tien.
Ze wisselden de hardrockcafés in voor cultuurpodia, folkclubs en festivals. Kelly van der Heijden vertelt over de opmerkelijke ontwikkeling van Inner Strength.
Milladoiro bestaat precies vijfentwintig jaar; zestien albums staan op hun naam. Een mooi moment om in het kader van onze serie Meesterwerk de vraag te stellen: Is er één album dat daar uitspringt, het mooiste, belangrijkste, meest complete van allemaal?
Cor van Sliedregt draait al lang mee in de Nederlandse folkwereld. Na het uiteengaan van de groep Slör steekt hij nu zijn energie in De Zoete Inval.
Jaune Toujours brengt een eigen geluid uit Brussel. Er is nu al een vierde cd van de groep.
Sitar-speler Shujaat Khan was onlangs met zijn groep Ghazal in nederland, daarnaast bracht hij recent de cd Hawa Hawa uit, gevuld met volksliedjes uit zijn jeugd.
Sinds 1991 organiseert Wieland Eggermont in het Netwerk Niet-Westerse Muziek (dat RASA concerttournees heet) concerten van kwalitatief hoogstaande wereldmuziekensembles langs Nederlandse en Vlaamse podia. Een terugblik en een vooruitblik.
Het folkbal heeft een nieuwe generatie Nederlandse folkies aan het dansen gezet maar noem het alsjeblieft geen volksdansen.
Nederland telt een aantal cajungroepen die op een hoog niveau de muziek uit Louisiana vertolken. Maar groepen die dat zo puur mogelijk willen houden, zijn schaars. Eén zo’n groep is The Downtown Cajun Band.
Een van de aangename verrassingen van het Blue Highways-festival, dat dit voorjaar plaatsvond was Neal Cleary. Een gesprek met deze Amerikaanse singer/songwriter.
Cd-recensies over onder andere Lais, parne gadje, Jaune Toujours, Alva, Steeleye Span, Gilles Chabanat & Alain Bonnin, L’Occidentale de Fanfare, Yuval ron Ensemble.

Foto voorkant: Folkbal in Nederland (Foto: Finn Snaterse)

Scroll naar boven