New Folk Sounds 95

New Folk Sounds 95, okt/nov 2004

Inhoud: Yggdrasil / Lunasa / Rosina de Pira / Mostar Sevdah Reunion / Madlot / Omnia / Ravi Shankar & Yehudi Menuhin / India Martinez / Raj Mohan / Alfredo Marcucci
Jazz en folk, een combinatie die in de Noordelijke landen van Europa regelmatig terugkomt. Een van de vertolkers van dit genre is Yggdrasil, een groep van de Faeröer eilanden.
Lunasa is de meest gezochte band in de Ierse muziek. Met hun stevige drive en het unieke geluid vertegenwoordigen ze de moderne Ierse folkmuziek. Lunasa klinkt zoals The Bothy Band nu geklonken zou hebben.
Occitaanse muziek en Rosina de Pira worden vaak in een adem vernoemd. Een recente cd van deze zangeres is aanleiding om haar te portretteren.
Mostar Sevdah Reunion is inmiddels een internationaal succes. De groep ontstond in een verwoeste stad, maakt bijna vergeten muziek en speelt samen met oude helden uit de zigeunermuziek.
Madlot maakte een cd met nummers, allen afkomstig uit het 18e eeuwse melodienboek Oude en nieuwe Hollantse Boerenlieties en Contredansen. Hieruit is al vaak geput, maar er is nog nooit een volledig album aan gewijd.
De muziek van Omnia wordt gekenmerkt door enerzijds zeer krachtige composities met hypnotiserende, tranceachtige ritmes die haast shamanistisch aandoen. Daarin staat de oorlogstrom of andere slagwapens centraal.
In Meesterwerk dit keer de lp West meets East van Ravi Shankar & Yehudi Menuhin, de eerste echte crossover tussen Westerse en Indiase klassieke muziek.
Een uitgebreide blik van verschillende New FolkSoundsmedewerkers op een keur aan festivals dat de afgelopen maanden plaatsvond: Gooikoorts, Sound Symposium, Sidmouth Festival, Cajun & zydeco Festival, Dranouter, Folkwoods, Triskell, Lowlands, Lorient.
Flamencozangeres India Martinez, de verrassing van het Gipsy Festival, wil zowel de pure stijl vasthouden als cross-over maken. Een interview, waarin ook haar gezelschap aan het woord komt.
Op Music Meeting had NewFolkSounds een gesprek met de Surinaamse-Hindoestaanse zanger Raj Mohan over zijn nieuwe groep Vistar.
Tot voor het prinselijk huwelijk was hij de bekendste bandoneonspeler in onze Lage Landen. De 75ste verjaardag van Alfredo Marcucci rechtvaardigt een artikel!
Cd-recensies van onder andere Follia!, Kari Bremnes, Teada, Fairport Convention, Leon Rosselson, Tim Eriksen, John Kirkpatrick, Trilok Gurtu, Triakel, Youssou N’Dour en Sameer Makhoul.

Foto voorkant: India Martinez  (Foto: Finn Snaterse)

Scroll naar boven