New Folk Sounds 96

New Folk Sounds 96, dec 2004 / jan 2005

Inhoud: Nynke Laverman / Jodelen / Folk&Brass / Bram Vermeulen / Chuck Suchy / Francis Bebey / Baba Zula / Sivan Perwer / Frans Tromp / Alfredo Marcci / Gate / Lirio

De eerste in een serie van drie delen over het muzikale erfgoed van de drie Britse eilandengroepen ten noorden van Schotland, te weten Shetland, Orkney en de Hebriden. Ditmaal Orkney.
De cd Sieleslt van Nynke Laverman is een prachtige collectie Fado liederen in het Fries gezongen. In dit interview verteld Nynke hoe ze tot dit bijzondere project is gekomen.
Jodelen. Wie kent het niet? Wie kan het niet? Maar wie schrijft daar nu een boek over? Bart Plantenga. The Secret History of Yodeling around the World.
Een fanfare samen met een folkgroep, dat was in Nederland nog nooit vertoond. Een Zeeuws-Limburgs folktrio en de fanfare uit Oost-Souburg durfden het aan onder de noemer Folk&Brass.
Op 4 september is Bram Vermeulen plots gestorven. Hij verdient een plaats in dit blad. We belichten hem vanuit een Vlaamse invalshoek.
In de serie Dansen van het folkbal wordt in iedere aflevering een van deze dansen nader belicht. Hierbij wordt vooral de afkomst behandeld en de muziek die erbij wordt gespeeld. Eerste aflevering: de schottisch.
Tussen het grote aanbod van Amerikaanse singer-songwriters valt het niet mee om op te vallen. De 56 jarige agrarier/muzikant Chuck Suchy slaagt daar wel in.
Het Meesterwerk in dit nummer komt uit Afrika. De Kameroenees Francis Bebey (1929-2001) is er de auteur van.
De Turkse groep Baba Zula laat zien dat het mogelijk is Turkse muziek te combineren met dub en psychedelica.
De Koerdische zanger Sivan Perwer leeft al jaren buiten zijn moederland toch is hij de belangrijkste volkszanger voor de Koerden.
Frans Tromp stond aan het kraambed van de trekharmonicascene. Tromp geeft les, les, en nog eens les, maar is ook als uitvoerend muzikant actief. Een portret van een bevlogen trekzakspeler.
Gate zorgt in Noorwegen voor de eerste folkrock sensatie in twee en een half decennium. Ze bestormen de hitlijsten en weten een breed publiek aan zich te binden. Een korte blik op het prille bestaan van deze succesgroep.
Lirio is een van de leidende groepen die zich manifesteren binnen het Nederlandse folkbal gebeuren. Portret van een jonge, ambitieuze groep.
Cd-recensies van nieuw werk van onder andere Trio C Tot de Derde, Nanne & Ankie, Nederlands Blazersensemble, Garry Walsh, Flogging Molly, Nashville Bluegrass Band, Isabel Para, Sarocchi en Serras

Foto voorkant:Nynke Laverman (Foto: Henri Vos)

Scroll naar boven