New Folk Sounds 98

New Folk Sounds 98, april/mei 2005

Inhoud: Nieuw Akoestisch Peil / June Tabor / Wim Bloemendaal / de polka / Anne Sylvestre / The Waterboys / Papillon / de Hebriden / het Antwerps Liedboek / Lenny Laroux / Dyzack

Verslag van de presentatie van de cd Nieuw Akoestisch Peil, waaraan de Nederlandse bands Humus, Dubius, Matzko, Lirio en Wè-nun Henk meewerkten.
Afgelopen januari was June Tabor voor enkele concerten in ons land. Een goede gelegenheid om met haar te spreken over haar werk en de BBC Awards die ze vorig jaar in de wacht sleepte.
Aan instantmuziek heeft Wim Bloemendaal een grondige hekel. Daarom hoor je op De gezamenlijke zenders Peazens en Moddergat vaak klanken die je nog niet eerder hoorde.
Als één van de meest verguisde en bejubelde dansen is de polka nog steeds op de vreemdste plekken te vinden. Derde aflevering in de serie ‘Dansen van het bal folk’.
Anne Sylvestre, de Franse chansonnière die lang geleden Martine Bijl inspireerde voor haar eerste plaatje, is nog steeds erg actief en creatief.
Het meesterwerk. Fisherman’s Blues van The Waterboys verscheen in 1988. Halverwege verandert het groepsgeluid totaal en belandt regelrecht in Keltisch traditionele sferen. Het is waarschijnlijk ook de plaat met de langste lijst van bedankjes.
De nieuwe Vlaamse groep Papillon heeft een succesvolle tournee achter de rug met prachtig chanson. Je verneemt er meer over.
In het derde en laatste deel van de serie over de Schotse eilanden kijken we naar de Hebriden, het laatste bolwerk van de Schots-Keltische cultuur.
De nieuwe uitgave van het Antwerps Liedboek bevat meer dan anderhalf keer zoveel melodieën als de voorgaande én een cd met muziek van onder meer Paul Rans, Marc Hauman en Camerata Trajectina.
Lenny Laroux brengt de bekendste creatie uit het oeuvre van schrijver Felix Timmermans tot leven. Geïnspireerd door deze persoonlijkheid nam Lenny zijn eerste solo-cd Liever een Pallieter op die tevens het startsignaal werd voor een theaterproductie.
De Haagse singer/songwriter Dyzack brengt zijn nieuwe cd Somewhere there’s a monkey laughing in eigen beheer uit.
Boekrecensies over Ede Staal, Volendam’s muzikale verleden en Nederlandse jaarfeesten.
Cd-recensies van nieuw werk van onder andere: Madlot, Maalstroom, Martin Carthy, Sandy Denny, Nemo, Alison Krauss, Klezmatics, Di Fidl-Kapelye, Sivan Perwer, Boubacar Traore en Tihai.

Foto voorkant: Laroux Iris van der Tier

Scroll naar boven