New Folk Sounds 99

New Folk Sounds 99, juni/juli 2005

Inhoud: Matzko / Alan Lomax / Nikitov, Mariejan van Oort en Jacques Verheijen, Di Fidl-Kapelye. / Boubacar Traoré / Cercle circassien / Yevgueni / het Gamelanhuis / Widosari / Dhrupad / Ziggurat / Carnaval / Blue Dew

Het Eindhovense Matzko doet aardig zijn best om de hardst werkende folkrockband van Nederland te worden.

Hoewel de belangstelling voor Alan Lomax sinds het midden van de jaren negentig enorm is toegenomen, was er nog geen film over hem en zijn werk. Daar heeft de Nederlandse cineast Rogier Kappers verandering in gebracht. Zijn documentaire Lomax – the songhunter gaat deze maand in première.

Nederland lijkt een vruchtbare bodem voor Jiddisch en klezmer. We stellen drie groepen van bij ons voor: Nikitov, het duo Mariejan van Oort en Jacques Verheijen en Di Fidl-Kapelye.

Een recital van Boubacar Traoré is echt niet te missen. Een gesprek met hem evenmin. Op 17 maart hadden we in Antwerpen beide.

Heb je veel kandidaat-danspartners, maar weinig tijd? Dan biedt de Cercle circassien uitkomst! Vierde aflevering in de serie Dansen van het bal folk.

De Belgische groep Yevgueni overschrijdt grenzen met verfrissende luisterliedjes.

De eerste aflevering van een serie in twee delen over het Gamelanhuis in Amsterdam en de groepen die er gehuisvest zijn. Een inleiding over het Gamelanhuis zelf en een gesprek met Elsje Plantema over haar groep Widosari.

Dhrupad is een marginale stroming binnen de klassieke Indiase muziek, maar momenteel begint dit genre, zowel binnen als buiten India, aan populariteit te winnen.

De Nederlandse componist en sopraansaxofonist Theo Loevendie wordt vijfenzeventig. Vorig jaar richtte hij de groep Ziggurat op, waarin musici uit verschillende culturen verzameld zijn. Met deze groep treedt hij op in het Holland Festival.

Limburger Bart Vonk verdiepte zich in het carnaval in Maastricht en bracht naar aanleiding van zijn onderzoek een schitterende cd met een uitgebreid boekwerkje uit. Carnaval blijkt meer te zijn dan alleen zuipen, zwieren, lallen en brallen.

Al zeventien jaar folkgroep, een openluchtfestival en zelfs een theaterprogramma. Het kan niet op voor het Zwolse Blue Dew.

Cd-recensies van nieuw werk van onder andere: Harry Niehof, Nieuw Akoestisch Peil, Didier Laloy, Kimiz, Fine Friday, James Graham, Moving Cloud, Gabriel Yacoub, Fanfare Ciocarlia, Warsaw Villageband, Makam, Kate & Anna McGarrigle, Ani Difranco, Levent, Manu Dibango. Sivan Perwer, Boubacar Traore en Tihai.

Foto voorkant: Carnaval Peter Valckx

Scroll naar boven