Nienke Dingemans – Ain’t No Hollywood Girl


Ain’t no hollywood girl
(Howlin’ Chicken Records HCR033)

Een jonge dame van bijna 20 met een oude ziel, die op vroege leeftijd al de diepgang van de americana, blues, country en soul aanvoelde. Dat resulteerde in liedjes schrijven, en het door-ontwikkelen van haar eigen stijl. Geïnspireerd door onder andere Beth Hart en The Tedeschi Trucks Band bouwde Dingemans aan haar soulvolle stem die nu al staat als een huis.

Haar debuut EP was meteen verbluffend, dus het eerste volwaardige album zou alles overtreffend moeten zijn. Dingemans ging in zee met de multi-muzikale talenten-tandem Van Bijnen & Verbraak, aangevuld met bassist Joris Verbogt. Het viertal vormt ook de live-band waarmee Dingemans al een reeks podia heeft aangedaan.

Ain’t no Hollywood girl telt tien ijzersterke songs uit de pen van Dingemans. Rootsmuziek van de bovenste plank, een niveau dat we niet vaak meer horen in Nederland. Country, rockabilly, een verwijzing naar een oude roadmovie, flessen whiskey op tafel, een ballad die in je hart steekt, en het vertrek vanuit het platteland voor een nieuwe start in de stad… Al deze thema´s en stijlen passen perfect bij en in de belevingswereld van Dingemans.

Op het ene moment stevige schurende gitaren in een uptempo beat, een volgend moment serene strijkers en een bugel in Place I call home, zo ook wederom cello en violen in het prachtige Last train to Brooklyn. Laatstgenoemde track komt nog even psychedelisch terug aan het eind. Dingemans laat diverse stemmen horen, van een ruige soulvolle blues-stem tot een stemklank die het heel goed zou doen in de countrymuziek.

En dat alles vol overtuiging, zonder een moment van hapering of twijfel. Ze is een Outlaw on the run, met een geweldige stem en een prima band!

Scroll naar boven