Nieuw Americana podium: Songlines@Zeppos

Edo Donkers
Edo Donkers
Foto: Caroline Dekker


Het idee broeide al een tijdje, singer/songwriter Edo Donkers begint – in samenwerking met collega songwriters Eric DeVries en Marijn Wijnands – een gloednieuw Americana podium in het hartje van Amsterdam in de bovenzaal van café/restaurant kapitein Zeppos in het pittoreske steegje ‘Gebed Zonder End’ (vlakbij De Nes). Naam van het podium zal zijn Songlines@Zeppos.

Het podium zal in dit najaar tweewekelijks beginnen op woensdagavond. Met een hoofdartiest uit Amerika, en af en toe wellicht een Americana artiest van eigen bodem.

Het betere lied
Edo: ‘We streven naar het optimale midden tussen een theateromgeving en ‘Coffeehouse’. Onvoorwaardelijke aandacht voor de muziek, maar zonder de dwingende duisternis van een theaterzaal en met het gemoedelijk geroezemoes van een café. Legendes als Bob Dylan en bijvoorbeeld John Lee Hooker kregen naam en faam door het jarenlang spelen in Coffeehouses in de toen bruisende New Yorkse wijk Greenwich Village. Troubadours die hun hart uitstorten voor een aandachtig publiek in een intieme setting, met teksten en voordracht die je kan geloven. Het moet een plek gaan worden waar het betere lied kan floreren’.

De toestroom van geweldige singer-songwriters uit Amerika kan onmogelijk door het beperkte aantal Amsterdamse podia worden opgevangen. Daarnaast trekken veel artiesten nét te weinig publiek voor bijvoorbeeld De Melkweg en Paradiso. Edo, Eric en Marijn zullen concerten van Amerikaanse singer-songwriters beurtelings ‘hosten’ met een korte openingsset.

Inspiratiebron
De naam van het podium is ontleend aan het prachtige boek Songlines van de Canadese schrijver Bruce Chatwin over de Aboriginals in Australië. Edo: ‘In Songlines heeft Chatwin het over oerbewoners die hun land letterlijk ‘in leven zingen’. Nog voordat ze een volwaardige taal hadden ontwikkeld, bezaten ze die songlines-taal. Het lied als universeel diepgaand menselijk contact. Slaat de spijker op de kop met wat we met het podium willen. Al is de inspiratiebron niet de Australische ‘outback’ maar de al 100 jaar niet aflatende stroom van prachtig songmateriaal vanuit Amerika’.

Meer informatie over de programmering volgt de komende maanden via www.edodonkers.com.

Scroll naar boven