Nieuwe cd + boek Lorcan MacMathuna

Op 16 december verschijnt het nieuwe werkstuk van de Ierse zanger-componist Lorcán MacMathúna. An Bhuatais and the Meaning of Life wordt live gepromoot met een livestream van 40 minuten vanaf 20:30 uur (https://www.facebook.com/events/147047363426806).

 

An Bhuatais and the Meaning of Life is niet zomaar een cd. Het is de weergave van een lange, intensieve zoektocht naar de oorsprong en betekenis van oude Ierse mythen, verhalen en de overgeleverde muziek. De grote thema’s van de mensheid en het bestaan en hun vertolking in de Ierse folklore, mythologie en volksmuziek worden weergegeven door middel van 14 songs. Bij de opnamen werd MacMathúna ondersteund door Martin Tourish (accordeon), Éamonn Galdubh (pipes, whistles) en Daire Bracken (fiddle), drie van de meest ervaren instrumentalisten in het traditionele muziekcircuit.

De cd gaat vergezeld van een boekwerk van 120 pagina’s, voorzien van een goudfoliedruk op de omslag. De geïllustreerde publicatie, geschreven  en samengesteld door MacMathúna, bevat essays, observaties en commentaren op de onderwerpen die hij door middel van de liedjes aan de orde stelt. Ze verwijzen naar de traditionele stijlfiguren met betrekking tot de verhalen die worden verteld. Hoe traditionele verhalen ons verbinden met onze wereldwijde buren in ruimte en tijd wordt afgeleid uit verwijzingen naar Solzjenitsyn, Dostojevski, C.S. Lewis, Victor Hugo, Euripides en Sophocles. Ierse referenties zijn onder meer de Táin, gedwongen emigratie, de schoolcollecties van de National Folklore Society uit de jaren dertig, Pádraig Pearse en sean-nós-zangers. Het boek besluit met een korte geschiedenis van elk van de nummers, gevolgd door teksten in zowel het Iers als het Engels.

Met een strikt beperkte oplage van 600 exemplaren zal deze luister- en leesuitgave een heus hebbeding worden en een voorlopige compensatie voor het ontbreken van live concerten.  Lorcán MacMathúna komt, mits concerten weer toegankelijk zijn, komend najaar voor een aantal optredens naar Nederland en België.

Livestream 16 december 20:30 uur https://www.facebook.com/events/147047363426806

Scroll naar boven