Nieuwe Folkclubavond in Winsum

Rocking Good Folk begint op 4 oktober a.s. met een nieuwe activiteit: de Folkclubavond. Deze wordt ingericht als een Round Robin, een term uit de Engelse folkclubs. Martin Judkins is voorzitter van de Stichting Samen Voor Elkaar, waaronder Rocking Good Folk valt. Hij legt uit wat de precieze inhoud is van een Round Robin.

Een Round Robin bestaat uit mensen die om de beurt een lied zingen, iets spelen, een gedicht of een verhaaltje voorlezen. Onze Round Robin is heel informeel – geen microfoons, geen versterking, geen lichten, geen publiek. We doen het voor onszelf. We hebben gemerkt tijdens de maandelijkse concerten die we onder andere in Winsum organiseren, dat mensen graag meezingen met de artiesten en de bekende nummers zijn altijd favoriet. Er zijn heel veel mensen die bijvoorbeeld in koren zingen, maar die ook graag eens iets “solo” willen brengen. Je hebt ook veel mensen die geweldig verhalen kunnen vertellen, of die zelf schrijven en bijvoorbeeld gedichten brengen die vallen onder wat je folk kunt noemen.

Wij kwamen op het idee om al die mensen gelegenheid en ruimte te geven om dit alles met elkaar te delen. De folkclubavond is een uitstekende gelegenheid om mensen te ontmoeten, om van elkaar te leren, van elkaar te horen, en elkaar te vinden in een gedeelde interesse. Het is letterlijk ‘Folk voor Volk’!

Liedjes, verhalen en gedichten

De avond wordt geleid door een van de vrijwilligers van Rocking Good Folk. Avonden hebben een thema, en het zou leuk zijn als bezoekers binnen het thema blijven, maar het is geen verplichting. Zie het als inspiratie. Op sommige avonden beginnen we met ongeveer 15 minuten een kort “optreden”, daarna gaan we de groep rond en brengt iedereen zijn of haar eigen ding. Het is geen sessie, en degene die zingt of speelt geeft aan of hij of zij het prettig vindt als er meegezongen of meegespeeld wordt.

Mensen kunnen zingen, spelen of voordragen wat ze willen, maar omdat we een folkclub zijn, vragen we om folk. Liedjes, verhalen en gedichten uit elk land of elke cultuur zijn welkom, als het maar folk is! Iers, Schots, Engels, Frans, Duits, Welsh, Hebreeuws, Noors, Gaelic, Ōlelo Hawaiʻi, Japans, Klingon, dat is allemaal prima, zolang wat er gebracht wordt in het land van oorsprong als folk beschouwd wordt. We vragen wel om de bijdrage niet te lang te maken, zodat iedereen de kans krijgt om wat te brengen. Dus de gemiddelde lengte van een liedje, 3 á 4 minuten, is perfect.

Ben ik wel goed genoeg?

Mensen zijn misschien bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn, de meesten van ons zullen dat denken. Maar het is zoals met alles, het wordt gemakkelijker naarmate je het vaker doet en bij folk draait het om mensen en niet om techniek! Iedereen is welkom, hoe goed of hoe slecht je zelf ook denkt te zijn! Het gaat er niet om hoe goed je iets brengt. Het gaat erom dat je er plezier in hebt, en dat je dat plezier graag met anderen wilt delen.
We beginnen op 4 oktober. De Round Robin Folkclubavond is op elke eerste maandag van de maand bij Café The Jolly Cat in Winsum. We zitten dan in The Green Cat, dat is de zaal achterin het café. De deur gaat open om 19:30 uur en we beginnen om 20:00 uur, dus zorg dat je om 20:00 uur binnen bent en je plek hebt gevonden! De exacte eindtijd hangt af van hoeveel mensen er zijn die iets willen doen, maar we moeten uiterlijk om 22.30 uur klaar zijn.

We vragen een bijdrage van vijf euro van iedereen die aanwezig is om onze onkosten en die van de vrijwilligers te dekken, zoals bijvoorbeeld reiskosten. Daar krijg je dan wel een kop koffie of thee gratis voor. Jij bent welkom als je 16 jaar of ouder bent, en je mag natuurlijk iemand meebrengen die je morele ondersteuning geeft. Het is geen optreden, dus het is niet zo dat we dit voor publiek doen. Als je samen met iemand wilt komen voor de gezelligheid of voor morele steun, dan is dat prima, maar het is geen voorstelling of publieksgelegenheid, dit is echt voor mensen om samen te doen.

Een nieuw begin

Het thema van de eerste Folkclubavond staat vast en is een dubbelthema. Omdat het op 4 oktober Werelddierendag is, hebben we dieren als thema, maar omdat het de eerste keer is hebben we ook “Een nieuw begin” als thema. En nogmaals: het thema is inspiratie, geen verplichting!
Als je je opgeeft voor de mailinglijst van Rocking Good Folk sturen we je van tevoren een berichtje als er een thema is en als je op Facebook zit, dan kun je de Rocking Good Folk pagina volgen. Dat is handig, omdat je dan gelijk op de hoogte bent van eventuele veranderingen en de nieuwste aankondigingen van de Folkclubavond.

Kort samengevat:

Rocking Good Folkclub avond – Round Robin
Elke eerste maandag van de maand, beginnend 4 oktober 2021
Deur open 19:30 uur, begin 20:00 uur
Zaal The Green Cat in Café The Jolly Cat, Hoofdstraat W5a, Winsum
Kosten € 5,-, inclusief een kop koffie of thee
www.facebook.com/rockinggoodfolk
Opgeven maillijst

Scroll naar boven