The ballad of Mauthausen
(FM Records, )
Niki Jacobs houdt zich al ruim twintig jaar bezig met het Jiddische lied en de Joodse volksmuziek. Ze deed dat in eerste instantie met de groep Nikitov, waarmee ze een viertal cd’s uitbracht. Naast een samenwerkingsverband met accordeonist Pieter Jan Cremer van den Boogaard ging ze na het verscheiden van Nikitov een samenwerking aan met Ro Krauss (altviool), Peter van Os (accordeon), Ruud Breuls (trompet) en Emile Visser (cello). In 2011 vond dat zijn neerslag in de cd Ann0 1999, die de volstrekt eigen stijl van Niki Jacobs prima etaleert.
Anno nu profileert Jacobs zich, omringd door dezelfde muzikanten, met een ambitieus project: een drieluik dat bestaat uit een introductie met drie traditionele Jiddische liederen, een Joodse vertaling van de Mauthausen liederen (van de hand van Niki’s eerste leraar in de Jiddische taal: Willy Brill), en in het afsluitend hoofdstuk naast Joodse interpretaties van een Russisch lied en een Amerikaanse gospelsong, ook taalomzettingen van Brothers in arms van Mark Knofler en van Love me tender van Elvis Presley. Dat lijkt wellicht een beetje veel van het goede, maar Jacobs en haar begeleiders slagen er in om er een consistent geheel van te maken.
The ballad of Mauthausen werd samengesteld in het kader van 75 jaar vrijheid. De voorstellingen die in de planning konden vanwege de pandemie niet doorgaan. Daardoor ontstond dan weer tijd en ruimte om het geheel vast te leggen in de studio.
De sfeer van het hele album is gedragen, wat het een absoluut luisteralbum maakt. De semi-klassieke muzikale ondersteuning benadrukt dat. Nik Jacobs is de natuurlijke spil in het geheel. Met haar nu eens melancholieke, dan weer krachtige stem, weet zij volledig te overtuigen. Wie de moeite neemt zich aan The Ballad of Mauthausen over te geven, wordt daar rijkelijk voor beloond.