Nilamayé – Las flores del sol

Las flores del sol
(Buda Music, 860296)

Colombia kent twee kusten, de ene ligt aan de Grote Oceaan, de andere aan de Caribische Zee. De slaven die van de zestiende tot de achttiende eeuw van Afrika naar Colombia zijn getransporteerd, mengden zich vooral met de oorspronkelijke bewoners en Europeanen aan die kusten. Daar vind je muziek die is gebaseerd op de oorspronkelijke culturen. Kerkelijke autoriteiten ondernamen meermaals pogingen om die Afrocolumbiaanse muziek en de bijbehorende dansen te onderdrukken, gelukkig zonder resultaat.

De groep Nilamayé interpreteert de traditionele Afrocolumbiaanse muziek op moderne wijze. De oude kenmerken blijven daarbij bewaard. Enerzijds zijn dat de traditionele instrumenten, zoals de marimba en percussie-instrumenten. Anderzijds is dat de muziek die verschillende stijlen kent. Sterke (meervoudige) ritmes leggen de basis en de zang klinkt in de vorm van vraag en antwoord.

De acht lange tracks op de cd zijn qua vorm verschillend, maar ademen een zelfde sfeer uit. Ze zijn door de leider van de groep, Jaime Salazar, opgebouwd uit de in de regio vergaarde traditionele muziek. Las flores del sol werd daarmee een erg levendige cd waarin de ritmes, muziek en zang uit de oorspronkelijke continenten vaak duidelijk herkenbaar zijn.

Scroll naar boven