Nordan – 2

(Laika Records 35104152)

De opvolger van het debuutalbum Nordan kreeg de simpele titel Nordan 2. Het duo Thomas Loefke (harp) en Angelika Hansen (viool, altviool) laat zich op 11 tracks bijstaan door ouwe getrouwe Ian Melrose (gitaar, bass, low whistle). Op enkele nummers springen Kerstin Blodig (gitaar), Finnur Hansen (toetsen) en Acoustic Eidelon-leden Joe Scott (gitaar, bas) en Hannah Alkire (cello) bij. Op Nemlig zijn de woordloze vocalen van Sanna Bæk Hoydal  te horen.

Van de 17 tracks werden er 14 gecomponeerd door Loefke en Hansen. The West Shores of Quarff is een bewerking van een tune van Shetland fiddler Jenna Reid. Slottrack Níon a’ Bhaoigheallaigh, de enige traditional op het album, is een instrumentale versie van een Ierse song, gekend van Altan zangeres Mairéad Ní Mhaonaigh. Faeröer muzikant Kristian Black schreef specifiek voor Nordan Süla song.

Op Nordan 2 vind je enkele herbewerkingen, waaronder Hansen’s Her er gott at dansa, Djúpini en Teistin. De laatste twee, bekend uit het Norland Wind en Loefke solo repertoire, krijgen hier extra diepgang door de verfraaiende cellopartij van Alkire en een verfrissend tintje door de gitaarbijdragen van Scott. Het merendeel van de tunes kennen het specifiek melancholische Nordan karakter: fraaie transparant uitgevoerde slow ballads, airs etcetera met de heldere, voortkabbelende en twinkelende harpklanken (Loefke) met warme, volle en krachtige tonen uit de (alt)viool van Hansen. ‘Meanderend’ noemen we dat tegenwoordig.

Toch is er voldoende swung op het album terug te vinden. Brimgjáir is zo’n vlotte melodie met uiterst knappe dissonante akkoorden en tegenmaten, maar flitsend in zijn geheel. Steinurin Í Íðu & Skorarheyggjurin begint experimenteel met het nabootsen van de grilligheid van de rotsformaties van Stora Dimun, een van de eilanden in de Faeröer, maar eindigt als een opgewekte, krachtige danstune. En wie denkt dat Loefke alleen prachtige dromerige melodieën creëert zou eens moeten luisteren naar het opgewekte en pittige Dancing Hedgehogs in the Moonlight. Angelika Hansen’s danstune Brá klinkt statig en refereert aan de klassieke Noorder stijl, terwijl Loefke’s Friday Morning Nine O’Clock een humoristische kwinkslag herbergt.

De opnamen  van Nordan 2 door Finnur Hansen zijn kraakhelder en voortreffelijk gemixt door geluidstovenaar Jörg Surray. Tijdens live optredens wordt de muziek vaak ondersteund met zelfgemaakte beelden (zie bijgevoegde video), maar Nordan heeft voldoende muzikale kwaliteiten om op cd – zonder beelden – voldoende te boeien.

Scroll naar boven