Northern Resonance – Vision of three

(Trad Records Trad0290

Het Vlaamse Trad Records is toch vooral bekend als promotor van de betere Vlaamse/Belgische folk. Verrassend is daarom de meest recente uitgave met het Zweedse Northern Resonance. Vision of three schijnt niet het debuut van de groep te zijn, maar ik kon nergens informatie over (een) voorganger(s) vinden. Het trio bestaat uit viola d’amore speler Anna Ekborg Hand-Ers, Jerker Hans-Ers op hardangerfele en nyckelharpaspeler Petrus Dillner.

Meestal kan een hele cd met dit soort Scandinavische strijkgroepen me niet de volle speelduur boeien, maar met Vision of three is het louter strijkgenot! Alle composities zijn van eigen hand en redelijk verdeeld over de drie groepsleden. Vooral de stukken van Anna Ekborg Hans-Ers zijn pittige stukken waarbij de vonken er vanaf vliegen. Dat begint al gelijk met opener Fasterus, gevolgd door het aanvankelijk ingetogen, maar gaandeweg steeds dynamischer Kansas City van Petrus Dillner. Het daaropvolgende The quarantine waltz start wat klassiek, maar ook hier etaleert het zich uiteindelijk weer tot een krachtig uitvloeisel.

Viola Lilla Barnet van Jonas Olsson lijkt zo uit een kerkelijk liedboek geplukt te zijn, wat niets afdoet aan de schoonheid van de melodie. En zo kan je stuk voor stuk de pareltjes op deze cd wel doornemen. Door de bijzondere nadruk op ritmen ontketent Northern Resonance een stuwende, energieke bron van heerlijke instrumentalen. Daarbij is het niet louter stampen en stompen, maar eveneens ruime aandacht voor verfijnde melodieën. De drie instrumenten vormen één geheel en zijn perfect in balans. Naast de complimenten voor de musici, ook een dikke pluim voor de geluidstechnicus dus.

Scroll naar boven