Novar – Starling

Starling
(Trad Records, TRAD007)

Van Toon van Mierlo (doedelzak, saxofoon, diatonisch accordeon) en Jeroen Geerinck (keyboards, mandola) is het genoegzaam bekend dat ze graag eens in andere watertjes gaan zwemmen, en daarbij het oversteken van de landsgrenzen niet schuwen. Zo versieren ze de dansers met Hot Griselda waarin ze een geslepen kwartet vormen met noorderburen Kaspar Laval (bouzouki) en Stijn van Beek (uillean pipes).
Evengoed trekken ze evenwel op stap met Franse zuiderburen Thierry Nouat (draailier) en Aurélien Claranbaux (diatonisch accordeon), en ook Novar is reeds aan zijn tweede cd toe. De negen instrumentale dansmelodieën zijn op eentje na allemaal van de hand van toondichter van Mierlo, die zo een nieuw hoofdstuk toevoegt in de annalen van de Vlaamse neotraditie.
De nummers worden in de melodielijn vooral aangestuurd door de heldere draailier en donkere doedelzak, terwijl de accordeon van Claranbaux nu eens meer in de begeleiding opduikt, dan weer de melodieën gaat verrijken met tegenmelodieën en tweede stemmen. Jeroen drukt tenslotte gewoontegetrouw zijn stempel met zijn typische ritmische ondersteuning met uitgesproken grooves. Toon verwerft ondertussen ook een waarmerk in de betiteling van zijn nummers, en zo verwondert het ons niet dat de opener Botsotokes al meteen een stevig uptempo toebedeeld wordt dat de beginnende balfolkdanser noopt tot voorzichtig laveren doorheen deze polkastorm.
Die lijn wordt mee door Nouat doorgetrokken in de scottish Copain Hibou, de al even blijmoedige als zwierige wals Chaussée d’Anvers en de door stevige beat en grooves geflankeerde bourree Du pop à Ars. Ook de jig Mathijs in den Aldi is een oorkruiper. Rust wordt er gebracht met onder meer de door Jeroen gedragen hanterdro Nightjar en de op doedelzak aangestuurde mazurka Marielou. Nouat laat uiteraard vooral van zich horen wanneer het op bourrees aankomt en ook Savagnin/Le Chabris is er zo eentje. Buitenbeentje vormt de stevig op keyboards afsluitende scottish.
Stevig potje dansplezier waar ook als luisteraar vol van genoten kan worden. Er hadden gerust nog enkele nummers bij gemogen trouwens.

Scroll naar boven