Octantrion – II

II
(Quart de Lune)

Het is slechts een duo, gevormd door Eleanore Billy en Gaedic Chambrier. Zij speelt handingfele en nyckelharpa in diverse grootten en stemmingen. Hij akoestische en elektrische gitaren, harpgitaar, mandoline en verwanten, cittern, bas, percussie, spaarzaam gedoceerde toetsen en programming. Daarnaast laten ze af en toe de stembanden trillen. Maar ze produceren geluid voor een complete band.

Dat begint al met het stemgedubte Bältares Längdans, een van de vier bewerkte traditionals. Het is zeer sfeervol, knap opgebouwd lied met een stuwende melodie en houdt het midden tussen een akoestisch Steeleye Span en Malicorne, beiden uit de beginperiode.

De muziek en de composities van Octantrion hangen tegen de Noorse traditie aan, maar hebben een geheel eigen karakter. Vooral heel ritmisch met stops en breaks, sterke maataccenten, melodieus, vol klank en dynamiek. Soms doet het wat denken aan Vǻsen. Maar ze kan ook heel meditatief uit de hoek komen, zoals het verstilde, slechts anderhalve minuut durende Element (Vilya) met – vermoed ik – de handingfele in de hoofdrol met de natuurlijke galm van de sympathiesnaren.

The dead King is een wat vreemde eend in de bijt. Een fraai lied, gezongen met een enigszins schrapende stem door Chambrier met de gitaar als leidend instrument en de strijkinstrumenten voor de inkleuring. Samen met Billy klinkt die stem in En gǻng när jag ska dö voortreffelijk. Een aantal gastmusici dragen een steentje bij, waaronder harpiste Cecile Corbel, die in feite een solorol krijgt in Element (Nen).

De cd is opgebouwd rond het thema van de raaf, het heidense Vikingen symbool. Twee bonustracks – een radiomix van the dead king en een video edit Chaman – besluiten de cd. Met name die laatste is een subliem werkje, waarbij je ook zonder beelden de ruwheid, desolaatheid en al het natuurschoon uit IJsland, het land waar de traditional vandaan komt, kunt voorstellen.

II is de opvolger van het titelloze debuut, waarvan later een heruitgave verscheen met als titel 8, met opnieuw bewerkte nummers en 4 aanvullingen. Een zeer aangename en verwachtingsvolle kennismaking, deze II.

Scroll naar boven