O’Dreams – An Irish crossroads

An Irish crossroads
(Eigen beheer)

An Irish crossroads is de tweede in eigen beheer uitgebrachte cd van het trio O’Dreams. Ook deze werd, evenals de voorganger Irish ways and Irish laws, live opgenomen. Dit keer in City of Wesopa en Schouwburg Amstelveen. Het heeft wel wat, zo’n simpel uitgevoerd schijfje. Verkoopt ook lekker nadat je een voorstelling hebt meegemaakt en thuis nog een keer wil nagenieten.
Maar voor de recensent is het vervelend als aanvullende informatie ontbreekt. Zo staan bijvoorbeeld de namen van de overigens prima muzikanten niet vermeld. John Flierman – al jaren de equivalent van zijn muzikale held Christy Moore, maar dan in Hollandse proporties – is een begenadigd gitarist, maar zijn sterkte ligt toch vooral in het vocale. Soms zingen Nederlandse ‘Ieren’ met een irritant accent. John doet dat ingehouden en niet over de scheef en toch met een juiste jus.
Ed Veldtrop is de vingervlugge keyboard- en accordeonspeler, die over een fraaie tweede stem beschikt. Zijn vingers zweven over de toetsen en op het goede momenten laat hij ze vallen (op de juiste toetsen ook nog!).
Knuffel-Ier Danny Guinan, al jaren een fan van hem, voegt gitaar toe en doet dat subtiel en soms wat meer uit de band springend. Maar verwacht van Danny geen snoeiharde of flitsende soli. Dat past niet bij de groep. Daarnaast mag Danny gelukkig ook wat nummers leadzang voor zijn rekening nemen. Een luxe om over twee niet super geweldige, maar zeker vakkundige zangers te beschikken die emotie en beleving de voorkeur geven boven virtuositeit.
Van de elf tracks is het merendeel volgens mij zelf gecomponeerd. De titels en songs komen op een enkele na niet bekend voor. Het is gelijk de positieve ontwikkeling die het trio doormaakt: van ‘cover’band naar eigen werk, aangevuld met…
Misschien is dat de reden waarom An Irish crossroads me wat meer moeite kostte om er in te komen. Maar ik denk dat het meer aan de opnametechniek ligt. Op een of andere manier is de dynamiek van het optreden van de heren niet of veel minder gevat in de opnamen. Die komen nu wat afstandelijker over. Live zal het spetteren. En eigenlijk moet u gewoon naar zo’n concert toe en dan thuis nog eens nagenieten, want dat is het zeker.

Scroll naar boven