Okra Playground – Itku

Nordic Notes NN162

Het Finse zestal Okra Playground brengt met Itku haar derde cd uit. Het concept dat met debuutalbum Turmio, opvolger Äaneni yli vesien en de tussendoor cd-single Rautasuu werd ingezet, staat nog steeds als een rotsvast huis op Itku. Innovatieve, op roots gebaseerde Finse folkrock met zowel filmische als elektronische invloeden.

Het zestal  bewerkt oude traditionele Finse melodieën en teksten, maar het merendeel wordt toch zelf gecomponeerd door violiste en gestreken lier speelster Päivi Hirvonen, kantelespeelster Maija Kauhanen, hier en daar geassisteerd door Veikko Muikku (accordeon, toetsen, elektronica)  en Essi Muikki (kantele). De ritmesectie-drummer Oskari Lehtonen en bassist Sami Kujala weerhouden zich dan wel van het aanleveren van werkstukjes, maar hun rol is zeker niet weg te cijferen. De zang wordt verzorgd door de drie vrouwen in de formatie. Soms solo, meestentijds gezamenlijk unisono of harmonisch. 

De muziek is opzwepend, maar net zo goed intiem en ontroerend. Hypnotische, haast minimalistische en dan weer complexe polyritmische composities wisselen elkaar af. Het maakt het luisteren naar Okra Playground tot een waar genot. De cd opent met de titelsong, een krachtig sjamanistisch aandoende instrumental, waarbij woordloze stemklanken de boel opzwepen. Slepende en stampende folkrock volgt met Ukkonen. Kylmä lintu kyyneleeni is een verstilde ballad, die echter door het gepluk aan de vioolsnaren, de repetitieve tonen uit de kantele en de gedoseerde elektronica behoorlijk stuwend klinkt. De titel Veri (bloed) spreekt boekdelen voor deze sinistere rockballad.

Veikko Muikku – ook verantwoordelijk voor eerder vermelde Kylmä lintu kyyneleeni – levert met Kymmenniekka Kylässä opnieuw een fraaie ballad af. Deze is echter meer transparant, met een hoofdrol voor de kantele en subtiel met een enkel ander instrument aangevuld. Ook in het meeslepende, sterk ritmische Hetkeen spelen de twee kanteles een bepalende rol. Met een licht experimenteel en filmisch aandoende instrumentale folkrockmelodie Hypnosis sluit Okra Playground hun derde, wederom zeer aan te bevelen cd.

De cd Itku van Okra Playground maakt deel uit van de uitzending Nordic Sounds van 2 december 2022 op de Concertzender. Hier te beluisteren: https://www.concertzender.nl/programma/folk_it_692560/

Scroll naar boven