Okra Playground – Turmio

Turmio
(Nordic Notes NN 081)

Onmiskenbaar Fins is het geluid van Okra Playground. Kantele, jouhikko (een oeroud snaarinstrument) en zang leggen de basis voor het in 2010 gestarte sextet. Accordeon, viool, bas en percussie zorgen voor heerlijke ritmes daaronder. De muziek en zang passen er naadloos in. Beheerste soundscapes brengen een extra laag aan en soms klinkt nog het eigen geluid van de Sami: de joik.

De muziek bestaat vooral uit eigen composities. Sorsa is het enige geheel traditionele nummer op de cd en wortelt in de Kalevela, de artistieke leidraad voor Finse musici. Het lied heeft die zo kenmerkende, ritmische zang. De oorsprong van de meeste teksten ligt wel in de traditie. Zo stamt het titelnummer uit de Kanteletar, een andere epische bron voor de Finse cultuur. In het lied is een doordachte afwisseling van rust, ritme en klank verwekt. Ook daaruit blijkt het vakmanschap van de musici.

De zes Finnen verstaan de kunst om de oude traditionele klanken in een toegankelijke, eigentijdse en boeiende vorm te gieten. Begin jaren negentig werd Värttina als ambassadeur van de Finse traditionele muziek gezien. Okra Playground verdient die functie nu met evenveel recht. Misschien heeft het zestal, met een half-Engelse naam, er zelfs al een beetje op gerekend.

Scroll naar boven