Old Salt – Commons

Commons
(Trad Records TRAD005 / www.oldsalt.us)

Dat er in België prima muzikanten rondlopen die zeker niet het experimenteren met muziek uit de weg zullen gaan, is een feit. Zo ook bij deze americana band uit Gent, opgebouwd rond lead zanger en banjospeler Dan Wall.
Old Salt is ondanks de vele bekende songs in hun repertoire zeker niet het volgende americana bandje. Old Salt laat een enorme eigenheid horen, deels ook bepaald door het instrumentarium van het zevental: viool, altviool, cello, gitaar, contrabas en bodhran.
Zo kreeg onder andere Beeswing van Richard Thompson een totaal ander arrangement, waardoor het bijna een heel nieuw lied is geworden. Het aan boord hebben van een compleet strijkkwartet kan enorm veel voordelen bieden bij het inkleuren van de arrangementen. Old Salt krijgt daardoor een stuwend en ook spannend karakter waarmee de aandacht van de luisteraar constant getriggerd wordt.
Ook bekende old-time traditionals als The blackest crow en Darling Corey kregen een geheel eigen recept, waardoor deze songs opgefrist weer jaren mee kunnen. Altviolist Anton Teljebäck waagde zich met Shades en Boll weevil aan twee originele composities, die sterk beïnvloed zijn door de oude tradities uit de Appalachen. En ook van gitarist Johannes Wannyn is de compositie Grow aan het repertoire van Old Salt toegevoegd, eigenlijk een song dat vanuit een ander idioom is geschreven.
Old Salt is een veelzijdige band die het zeker heel goed zou doen in het festivalcircuit. Commons is een prima album, zeer fris en onderhoudend!

 

Scroll naar boven