Olla Vogala – Live in de Sint-Baafsabdij

Olla Vogala

Live in de Sint-Baafsabdij
(Home Records 5 425015 551050)

In de zomer vorig jaar was Olla Vogala, de groep rond Wouter Vandenabeele, te horen op het Brosella festival. Vijftien jaar na de eerste cd van de groep werd een nieuwe cd voorgesteld. Net als de eerste is dit een live cd, nu opgenomen in de Sint-Baafsabdij te Gent.
In die jaren heeft de groep verschillende samenstellingen gekend, nu eens groter, dan weer kleiner. De huidige samenstelling benadert sterk de groep van de beginjaren. Olla Vogala brengt muziek, meestal gecomponeerd door Wouter Vandenabeele of door hem gearrangeerd. Het is muziek die zich niet in één vak laat onderbrengen. Traditionele muziek, klassieke muziek, jazz en chanson, het vloeit allemaal samen in die composities.
Naast twaalf instrumentalisten zijn ook twee zangeressen en een zanger te horen. Ludo Vandeau, al kompaan van Vandenabeede bij Ambrozijn, was er van het eerste uur bij. Elly Aerden, bekend van ondermeer Mairan, Bodixel en Amorroma, en Soetkin Baptist die bij Ishtar zong en nu deel uitmaakt van het vierkoppige klassieke ensemble Encantar, zijn de zangeressen. Het openingsnummer Le philtre is een lied dat je net zo goed bij Gabriel Yacoub had kunnen horen. Na enkele liederen in het Nederlands volgt een lang traditioneel instrumentaal nummer Macedonia dat erg oosters klinkt. Vandenabeele weet verschillende instrumenten op ongewone wijze samen te brengen. Een trombone in samenspel met een oud is niet wat je spontaan verwacht, maar het klinkt wel boeiend en mooi. Een bijzondere combinatie van de verscheiden instrumenten is te horen in Valse vigilante pour les annulaires qui disent non. Zowel in het Nederlands (Met de meeuw) als in het Frans (Tu peux voler) zingt Vandeau zelf geschreven liederen. Aerden zingt teksten van Slauerhoff (Saudade en Voor de verre prinses) die zij op muziek zette. In Song of the wineyards kan je in klanken zonder woorden de ongemeen mooie stem van Baptist horen.
Olla Vogala speelt niet vaak live. Er zijn maar enkele concerten gepland in het najaar. Een reden te meer om deze bijzondere en verrassende muziekgroep op deze cd te beluisteren. 

 

Scroll naar boven