Cd’s kort besproken: 3HatTrio, Dieter & Eric van der Westen, Tiny Legs Tim

3hattrio
Lost sessions
(Okehdokee, www.3hattrio.com)

“American desert music” is de ondertitel van deze 10 tracks tellende Lost sessions cd van 3HatTrio, dat afkomstig is uit Utah. Het is al hun 6e album. Met viool, banjo, bas, piano en percussie geven ze vorm aan hun eigen composities, die invloeden kennen van pastorale folk, reggae, wereldmuziek en klassiek. De titel van de cd vindt z’n oorsprong in het feit dat de opnames eerst bijna door een ongeluk vernietigd werden, en daarna zoek raakten bij de post. De muziek heeft iets bezwerends, wat een prettige spanning oplevert.

Tekstueel is er van alles te vinden: huilende wolven, sterke meningen, opgaan in muziek, vilein gedrag. Een groot deel – de helft – van de nummers is instrumentaal. Geen plaat om op een feestje op te zetten, maar wellicht de perfecte soundtrack bij een langzaam ondergaande, roodkleurende zon.


Dieter & Eric van der Westen
The sun will rise again
(www.dietervanderwesten.com)

De broers Dieter (zang, gitaar, dobro, mondharmonica) en Eric (contrabas en achtergrondzang) van der Westen zijn beiden actief in de muziek. Eric (elf jaar ouder dan zijn broer) speelt vooral jazz en geïmproviseerde muziek en Dieter speelt in de Marokkaanse band Kasba. Ze besloten in de stilteperiode van afgelopen jaar samen een album op te nemen met – voor het grootste deel – door Dieter geschreven americana- en folksongs, een genre waar ze beiden tevens een voorliefde voor hebben. Daarnaast hoor je drie traditionals: Erie Canal, FFV en St. James infirmary.

Het is een akoestische plaat geworden met elf tracks die heerlijk laidback klinken, en op een bijzonder overtuigende manier worden gebracht. Liefde, hoop en onbevangenheid zijn thema’s die passen bij het nummer The sun will rise again, wat post-corona wel in goede aarde valt. Het geheel werd glashelder vastgelegd door Bernard Jussen (ooit drummer in de begeleidingsband van Gerard van Maasakkers) in de Tafelberg Studio. Knap dat de broers vanuit heel andere speeldisciplines tot een uitstekende country-folk plaat komen.


Tiny Legs Tim
Call us when it’s over
(Sing My Title SMT-020)

Een andere manier om de gedwongen stilte in het musiceren om te buigen is om na drie maanden van totale isolatie de eerste keer van opnieuw samenspelen vast te leggen in een opnamestudio. Dat is wat de Gentse zanger-gitarist Tiny Legs Tim (in het gewone leven Tim de Graeve) deed eind juni 2020 in The Yellow Tape studio, samen met zijn muzikale kompanen Toon Vlerick (gitaar), Mattias Geernaert (bas) en Bernd Coene (drums).

Dat leverde een zestal intense, zorgeloze en levenslustige opnames van bluesnummers op, die hun weg vonden naar de lp/cd Call us when it’s over. Alle nummers op één na zijn van de hand van Tiny Legs Tim. Die laatste track is een cover van R.L. Burnside’s Going down south.

Blues zonder poespas, maar wel met de juiste intentie en spanningsboog gespeeld en gezongen. De verkoop gaat blijkbaar goed, want van de lp is al een tweede persing.
Bel Tim maar als het café weer livemuziek mag programmeren.

Scroll naar boven