Cd’s kort besproken: Emily Jane White, Graeme James, Jack Francis

Emily Jane White 
Alluvion
(Talitres TAL122LPXP, Rough Trade)

Emily Jane White is een muzikant, songschrijver en dichteres uit Oakland, California. Ze begon op te treden onder haar eigen naam in 2003, en bracht in 2007 haar eerste album Dark undercoat uit. Daarna volgden nog een ruime handvol albums. Op het elf tracks bevattende Alluvion, opgenomen gedurende de pandemie, spelen keyboards, elektrische gitaar en elektronische drums een belangrijke rol. Ze bieden een comfortabel bed voor de gedragen, uitgesponnen vocalen van White. Thematisch leunt het album sterk op het onderwerp rouw, zowel om het verlies van mensen, als om het verloren gaan van de natuurlijke omgeving. Alluvion werd geproduceerd door multi-instrumentalist Anton Patzner, die koos voor een muur van geluid, afgewisseld met enkele verstilde momenten.

Graeme James 
Seasons
()

Graeme James, geboren in Nieuw-Zeeland maar nu woonachtig in Nederland, begon zijn muzikale carrière in 2012 als straatmuzikant met het spelen van covers. Hij besloot twee albums uit te brengen met als titel Play one we all know, vol. 1 & 2. Daarna bracht hij eigen werk uit: News from nowhere (2016), The long way home (2019) en vier EP’s met de seizoenen als uitgangspunt (2020/2021). Nu zijn nummers van die EP’s bijeengebracht op een album met de titel Seasons, dat start in de lente en eindigt in de winter. Sterke liedjes, die overtuigend worden gebracht. De titels van de liedjes verraden niet metéén een seizoensinvloed, het ligt er niet te dik bovenop. Graeme James heeft zelf alle instrumenten ingespeeld. Op het podium is hij gewend te multi-tasken; hij is een one-man-band die via loops muzikale lagen stapelt. Gaat dat zien!

Jack Francis
Jack Francis 
(Gentleman Recordings)

Jack Francis is een singer-songwriter uit het diepe zuiden van Engeland. Toch zijn de liedjes geworteld in de Amerikaanse tradities van Amerika. Jack, geboren uit Ierse ouders, hervond zijn muzikale richting in New York, waar hij de inspiratie vond die hij na het spelen in allerlei bandjes was kwijtgeraakt. Terug thuis speelde Jack op alle mogelijk plekken in Engeland en Ierland en verbeterde zijn vaardigheden als zanger en artiest. Hij kreeg mogelijkheden aangeboden, maar besloot uiteindelijk om zijn eigen weg te gaan. Het titelloze debuutalbum telt negen tracks en laat een volwassen zanger horen, die zichzelf begeleidt op onder andere gitaar. Hij wordt muzikaal bijgestaan door het Londense folkduo Archie Ferris & Issy Sylvester, bij wie thuis de opnames plaatsvonden. Ross Gordon hanteerde de drumstokken. Keyboards en trompet zorgen voor een soul-gevoel. Sterke plaat. Van Jack Francis gaan we meer horen.

Scroll naar boven