Cd’s kort besproken: Kate Ellis, Shane Cooley, Susan Cattaneo

Kate Ellis 
Spirals
(River Rose Rec)

De in Louisiana geboren americana zangeres/gitariste Kate Ellis heeft haar uitvalsbasis veranderd van New York in London. Met Spirals heeft ze haar tweede albums uitgebracht. Kate’s eerste verscheen onder de titel Carve me out in 2017. Het titelnummer van haar debuutschijf schreef Ellis de ochtend nadat haar moeder was overleden. De periode van gewetensonderzoek die daarop volgde legde neer in liedjes voor haar nieuwe album, in een poging de storm in haar hoofd tot bedaren te brengen. Kate zingt de tien retrospectieve tracks ingehouden, maar met overtuiging. De muzikale ondersteuning is afwisselend qua instrumentatie en sfeer. Dat komt het luistergenot ten goede. Medewerkende artiesten waren onder meer leden van de band van Sinéad O’Connor,  Chris Hillman (gitaar, mandoline) en Pauline Scanlon (achtergrondzang). Spirals werd geproduceerd door (tevens drummer) John Reynolds, die dat eerder voor onder andere Indigo Girls en het album Music from Ireland – welcome home deed.

Shane Cooley 
Forest 
(shanecooley.com)

Shane Cooley is een Amerikaanse singer-songwriter (Virginia) die al 20 jaar aan de weg timmert, en al meerdere geluidsdragers uitbracht. In 2015 leek zijn album Kings Highway een doorbraak te kunnen forceren, maar bleef toch te zeer onopgemerkt. In 2020 bracht hij een driedubbel-cd uit met akoestische opnames, om de spirit er tijdens de pandemie in te houden voor zichzelf en voor de fans. Nu is er de negen tracks tellende cd Forest, die Cooley in zijn woning zelf produceerde, en waarvoor hij tevens de opnames verzorgde, de stemmen inzong en alle instrumenten inspeelde. Het resulteerde in aanstekelijke, semi-akoestische americana liedjes, die je loom swingend laten meedeinen, of je verstild achterover laten leunen. Regelmatig hoor je natuurgeluiden, zoals het fluiten voor vogeltjes, die de bosrijke omgeving dichterbij brengen. Een korte, maar overtuigende cd.

Susan Cattaneo 
All is quiet
(Continental Song City CSCCD 1188)

Folk, easy-listening, blues, country: de vanuit Boston opererende singer-songwriter Susan Cattaneo verwerkt het allemaal in haar laid-back composities, waarvan er negen te vinden op het album All is quiet. Het titelnummer is meteen een sterke opener, die ogenblikkelijk haar kwaliteiten bloot legt: een heldere, aansprekende stem, pakkende melodieën en mooie teksten. De liedjes worden vormgegeven met akoestische en elektrische gitaar, mandoline en meerstemmige zang. Cattaneo heeft al meer dan een handvol geluidsdragers op haar naam staan. Haar vorige (dubbel)album bracht ze uit in 2017 onder de titel The hammer & the heart. Daarmee oogstte ze behoorlijk wat succes, iets wat met All is quiet ook mogelijk zou moeten zijn. Aan de kwaliteit zal het niet liggen.

Scroll naar boven