Cd’s kort besproken: Laufey, Heather Nova, Jake Blount

Laufey 
Everything I know about love 
(Awal LAULP001)

Laufey Lin Jónsdóttir is een IJslandse zangeres en songwriter van half Chinese afkomst. Op jonge leeftijd werd ze beïnvloed door klassieke muziek, maar de platenkast van haar vader zorgde er voor dat Ella Fitzgerald en Billy Holiday inspiratiebronnen werden. Via TV zangwedstrijden werd ze als tiener een bekende verschijning. in 2020 maakte Laufey, die toen 21 was, haar eerste single. Er volgden er nog enkele. Nu is er haar debuutalbum, waarop ze 12 dromerige, jazzy liedjes zingt. De instrumentatie is ondergeschikt gemaakt aan het lied en de voordracht, wat het ook wel een folky touch geeft. Zeker een dame met overtuigingskracht die het in zich heeft de grote podia te veroveren.


Heather Nova 
Other shores
(OMN, LC 30229)

Medio jaren 90 was Heather Nova een naam om rekening mee te houden. Haar debuut-cd Oyster bevatte de instanthit Walk this world, een catchy popfolksong, di ehaar in het centrum van de aandacht zette. jammer genoeg voor haar werd ddaarna de aandacht steeds minder. Een tiental albums later heeft Heather Nova een cd gemaakt met louter akoestische covers, onder andere van artiesten als John Lennon (Jealous guy), Bee Gees (Stayin’ alive), Sting (Fragile), The Buzzcocks (Ever fallen in love, al eerder op een vergelijkbare manier (maar net iets beter) geïnterpreteerd door Thea Gilmore), Neil Young en Rod Stewart (het a capella gezongen Sailing). Nog immer goed bij stem en in staat om nummers naar zich toe te trekken. Thumbs up dus.


Jake Blount
The new faith 
(Smithsonian Folkways SFW40247)

In 2020 debuteerde de Amerikaanse gekleurde singer-songwriter Jake Blount met het goed ontvangen Spider tales. Nu is er de opvolger The new faith op het non-profit label Smithsonian Folkways. Het album bevat 12 muzikaal opnieuw vormgegeven negro-spirituals, waaronder het door Sister Rosetta Tharpe bekend gemaakte lied Didn’t it rain, dat als ‘single’ fungeert.
Blount verzorgt zang, gitaar, banjo, viool, bas en percussie, wat voor een vol geluid zorgt, zeker omdat er veel vocale assistentie werd ingezet. Zijn stem is doordringend zonder dat hij er voor hoeft aan te zetten. Goede zangers hebben die natuurlijke overtuigingskracht. De productie deed Jake Blount in samenwerking met Brian Slattery, die tevens instrumentale ondersteuning bood op percussie en gitaar.

Scroll naar boven