Xavier Rudd
Jan juc moon
(Salt X Records, Virgin)
De Australische singer-songwriter, multi-instrumentalist en activist Xavier Rudd heeft met Jan juc moon zijn tiende cd uitgebracht. Zijn eerste, To let, verscheen in 2002. Rudd is zeer betrokken bij het lot van de Aboriginals en dat is terug te horen in zijn muzikale aanpak, waarin regelmatig didgeridoo en Aboriginalgezang te horen is. Afwisseling is er genoeg: van swingende reggae tot luisterlied. De dertien tracks werden door Xavier Rudd zelf ingespeeld. Bij het prijsnummer Ball and chain kreeg hij assistentie van rapper J-Milla. Najaar 2022 verzorgt Budd een wereldtournee die ook Nederland aandoet.
John Hinshelwood
Called back
(Littleroots Records LRCD 1006, Xango)
John Hinshelwood is een Schotse zanger/gitarist die een voorliefde heeft voor Amerikaanse muziek, zoals geëtaleerd op een handvol albums die hij uitbracht. Op Called back heeft Hinshelwood op gedegen wijze twaalf gedichten van de 19e eeuwse Amerikaanse dichteres Emily Dickinson op muziek gezet, gelardeerd met twee instrumentaaltjes die de cd openen en sluiten. Een hele batterij muzikanten ondersteunt Hinshelwood op uiteenlopende instrumenten als dobro, lap steel, mandoline en trompet. De gedichten zijn echte liedjes geworden, waarbij de nadruk niet ál teveel op de tekst wordt gelegd. Die gedichten staan overigens allemaal afgedrukt in het cd-boekje. Prima project.
Michael Johnathon
Afterburn
(PoetMan Records PMR 70032)
De Amerikaanse folkzanger Michael Johnathon is bijzonder productief. Zijn nieuwe cd Afterburn heeft als onderwerp arenafolk, oftewel voetbalstadionfolk, met een muur van geluid en het grote gebaar. Hij is van mening dat folk, als basis van de rock ’n roll, country, blues en jazz, recht heeft op arenaniveau te worden gebracht. Gelukkig voor mij als luisteraar wordt dat stadionprincipe op de cd niet de hele tijd doorgevoerd. Ik ben meer van het kleine gebaar. 10 van de 11 songs zijn van de hand van Johnathon. Afsluiter Shady grove is een traditional. De muzikale aanpak loopt van solo akoestische gitaar of mandoline tot gillende gitaren, galmende keyboards en massieve strijkers. Zeker gedegen, maar het is wel echt voor de liefhebber.