Cd’s kort besproken: Dave Desmelik, Hat Check Girl & Vilma

DAVE DESMELIK
The calendar album
(davedesmelikmusic.com)

The calendar album is al de vijftiende schijf die de uit North Carolina afkomstige americana singer-songwriter Dave Desmelik sinds 1999 uitbrengt.  In 2013 schreef Desmelik elke maand een lied over wat die specifieke tijdsspanne voor hem persoonlijk betekende aan de hand van een passerende gedachte of een observatie. Het resulteerde in twaalf nummers, die in chronologische volgorde op de cd staan. Pakkend zou ik de liedjes niet willen noemen, maar indringend zijn ze wel. Naast Desmelik hoor je in vier nummers de elektrische gitaar van David Philips. Er verscheen ook een vinylsingle met January en December op de A en B kant in een oplage van 25 stuks. Ik vermoed dat die uitgave wel uitverkocht is nu.

HAT CHECK GIRL
Kiss me quick
(Gallway Bay Music GBM117)

Hat Check Girl is een Amerikaans duo bestaande uit Peter Gallway (gitaar, toetsen, bas, zang) en Annie Gallup (gitaar, lap steel, dobro, zang), beiden zeer ervaren muzikanten. Kiss me quick is hun achtste album als duo sinds hun debuut in 2010. Ze deden de opname en geluidsmix van de twaalf tracks bevatte schijf zelf. Hun samenzang klinkt harmonisch, de instrumentatie is wat gevaarloos. De meeste nummers zijn medium tempo, dus prima meedeinbaar. Tekstueel gaat het om persoonlijke observaties van de wereld om hen heen en eigen ervaringen, vervat in pakkende verzen. Een cd die je moet plaatsen in de voortgang van een bijzonder lange muziek carrière.

VILMA
Andra ställen
()

De zes tracks bevattende EP Andra ställen is het debuut van de 21-jarige Zweedse zangeres Vilma Snygg, die finalist was van een zangwedstrijd van de nationale radiozender. Vilma heeft een heldere, aansprekende stem en heeft een goede hand van componeren, getuige de vijf liedjes in het Zweeds en eentje in het Engels, vol warme gevoelens in een koude wereld. Ze werden heel sober gehouden met akoestische gitaar, basgitaar en af en toe elektrische gitaar. Samen vormen de zes nummers een mooi geheel. Het kan bijna niet anders of we gaan meer van Vilma horen.

Scroll naar boven