Cd’s kort besproken: John Cee Stannard, Wolf & Moon, Hewdie

JOHN CEE STANNARD
Folk roots revisited
(Castiron Recordings CIRCD 031)

John Cee Stannard (zang, gitaar) is een oudgediende in de folkwereld. Al in 1968 vormde hij de groep Tudor Lodge, waarvan in 1971 een eerste lp verscheen. Voor die plaat schreef Stannard de meeste songs. Het zou echter tot 2011 duren voordat hij weer substantieel liedmateriaal zou schrijven. Dat werd meer blues georiënteerd materiaal, uitgevoerd en vastgelegd met de begeleidingsband Blue Horizon. Na nog wat muzikale zijpaden, een boek, radio- en acteerwerk, is er nu Folk roots revisited. Aanleiding voor de cd is de vaststelling van leverkanker bij Stannard. Alles wat daarbij kwam kijken leverde nieuwe inspiratie op, en de wens om terug te keren naar zijn folk roots. De cd bevat twaalf nummers, van diverse pluimage. Twee tracks werden geschreven in 1971, bedoeld voor Tudor Lodge, maar daar niet voor gebruikt. Een aantal komt van een recente liedschrijverscursus, en twee liedjes werden geschreven in samenwerking met gitarist Mike Baker.
Een onderhoudend geheel, aanstekelijk zonder dat het echt potten breekt.

WOLF & MOON
Follow the signs
(Initiative Musik)

Het duo Wolf & Moon bestaat uit Stefanie Martens en Dennis de Beurs en brengt een combinatie van ritmische synthesizer muziek en dromerige, melancholieke luisterliedjes, een niet alledaagse keuze. Het is hun tweede plaat, na Before it gets dark uit 2019. De opnames werden gemaakt in de Outcold Studio in Stockholm. Ondanks de nogal monotone muzikale vormgeving is Follow the signs zeker geen sombere of beklemmende plaat, maar eerder geruststellend. In de openingstrack The road wordt de toepasselijke vraag gesteld “Hoe kun je echt weten wat je hebt als je het nooit los laat?
Het digipack is geprint op recycled papier, dat is een goede zaak. Minder is dat het hoesje op de songtitels en de frase “Your mind is a labyrinth, your visions are cinema”na, geen enkele informatie bevat. Bedenk je eigen verhaal?

HEWDIE
Post-modern primitive
(Rauh Records RAU-CD RR-010)

Onder het pseudoniem Hewdie gaat zanger/gitarist/songwriter Peet Didderiëns schuil. Sinds de beginjaren na de eeuwwisseling is hij actief. Zijn derde geluidsdrager Under the sun, moon and stars (2013) werd ook door New Folk Sounds opgemerkt. Hewdie’s nieuwe uitgave Post-modern primitive is een EP die zes tracks bevat. Ditmaal hoor je enkel de man en zijn gitaar. Stemmige liedjes met akoestische gitaarbegeleiding, die werden opgenomen tussen 2015 en 2019. Ze handelen over onderwerpen als de cyclus van geboorte en dood, vriendschap en geloof, hoop & liefde. Het primitieve zit ‘m in de eenvoud en oorspronkelijkheid die aan folk-, blues- en countrymuziek kleeft.

Scroll naar boven