Cd’s kort besproken: Paul Kaplan, Blair Jollands, Monsieur Doumani, Tom Clelland

Paul Kaplan
We shall stay here
(Old Coat Music OCM 003)

Paul Kaplan is een zanger/gitarist met een zachtmoedige stem uit Massachusetts, die al ruim 50 jaar bezig is. We shall stay here is zijn zesde CD. Zijn eerste geluidsdrager Life on this planet verscheen in 1982. Van die plaat vind je op zijn nieuwe cd drie nummers terug. Onder het kopje These days vind je drie teksten van Kaplan op melodieën van anderen, zoals Little boxes en Those were the days. Hedendaagse versie zeg maar. Maar zijn teksten zijn – ondanks dat ze het hart op de goede plaats dragen – niet heel sterk. Misschien slaan ze in Amerika juist wel aan, omdat ze heel direct en simpel maatschappelijke problemen belichten. Hier neigen we toch wat meer naar het gebruik van verbeeldingskracht. In het laatste deel van de cd, dat als thema rising voert, wel een nummer met als insteek black lives matter. Dat pleit dan weer voor Paul Kaplan.


Blair Jollands 
Holograms
(Glowb Recordings GL202102)

Geboren en getogen in Nieuw-Zeeland trok hij met zijn gitaar de wereld rond, om uiteindelijk zichzelf in London te vestigen. Blair Jollands bracht al verschillende albums uit, onder zijn eigen naam en onder het pseudoniem El Hula. Op Holograms staan twaalf eigen composities, die een nogal bombastische uitvoering krijgen. Hij houdt blijkbaar van het grote gebaar. Naast gitaar speelt Jollands ook trompet, piano en bas. Flink wat gastmuzikanten passeren de revue om zang, keyboards, percussie, viool en cello toe te voegen. Wat een muur van geluid oplevert, waar Phil Spector jaloers op zou zijn geweest.


Monsieur Doumani 
Pissourin
(Glitterbeat GBCD 114, Xango)

Monsieur Doumani is een Cypriotisch trio dat de eigen traditie als uitgangspunt neemt en daar psychedelica en beats aan toevoegt. Pissourin is hun vierde CD, en bevat negen nummers. Het is de eerste die bij een groter label verschijnt. Het trio bestaat uit Antonis Antoniou (tzouras, zang, elektronica), Demetris Yiasemides (trombone, fluit) en Andys Skordis (gitaar, loops, achtergrondzang). De diepe elektronische bassen zorgen voor een donkere, onheilspellende sfeer. De zang draagt daar ook aan bij. Niet de meest geëigende luistermuziek, maar je kunt er prima op dansen.


Tom Clelland 
Handpicked & collected 
(Modestine 002, Xango)

Een Schotse singer-songwriter die Amerikaanse country-folk speelt, zo kun je Tom Clelland omschrijven. Hij heeft een lange staat van dienst. Handpicked & collected is een dubbel-cd met een selectie van eerder op een zestal cd’s verschenen nummers, plus één onuitgegeven track. In totaal 23 aangename liederen van een zanger/gitarist die de aandacht van de luisteraar kan vasthouden. Belangrijkste muzikale ondersteuner is Davie Scott, die op meer dan de helft van de nummers te horen is op onder keyboards en contrabas. En hij verzorgt regelmatig achtergrondvocalen. Andere instrumentale bijdragen komen van onder meer Clive Gregson (gitaar), Wendy Weatherby (cello), Steven Polwart (gitaar) en Fiona Cuthill (viool). Gedegen werk.

Scroll naar boven