Onze Martinus – Onze Martinus

Onze Martinus
(MK002)

Alles klopt aan Onze Martinus: de zang, de liedjes, de instrumentale breaks, de opzet, de instrumentatie, de opbouw, de afwisseling. Maar vooral is het een cd die het persoonlijke universeel maakt.

Onze Martinus is het pseudoniem van zanger/gitarist Martin Kuijten, die als muzikant bekendheid verwierf met Op Zoek Naar Johan en met Mannen Met Baarden. Voor Omroep Brabant maakte hij samen met Björn van der Doelen en Ruud van den Boogaard de TV-serie Vergane Glorie, waarmee dit trio nu ook in het theater staat.

In 2018 kreeg Kuijten te horen dat hij een lekkende hartklep had. Dat hakte er flink in. Na de operatie begon het revalideren. samen met zijn vrouw trok hij er op uit met de camper, speelde gitaar en schreef heel persoonlijke liedjes over vergankelijkheid, angst en verdriet. Daardoor kreeg hij weer iets van het onbezorgde gevoel terug, wat hij was kwijtgeraakt. Dit verwerkingsproces is terug te horen op Onze Martinus.

Martin Kuijten zingt niet zozeer in het Brabants, maar meer in het Nederlands met een Brabantse tongval. Dat is een gevolg van het feit dat hij veel heeft rondgezworven voordat hij voor vast (weer) neerstreek in de Peel. Hij raakte zijn streektaal kwijt. Toch dragen de negen liedjes onmiskenbaar een Brabantse sfeer, maar meer intrinsiek en beschouwend dan gemiddeld. Wat goed tot z’n recht komt in nummers als Tussen de hemel en ’t groen en Witte gij wel wie ik ben, een generatie overstijgend epos.

Onze Martinus wordt mede ingekleurd door een waslijst aan competente muzikanten: J.W. Roy (achtergrondzang), Alex Akela (viool), Bart de Win (piano, accordeon), Mirthe de Jonge (cello), Gabriël Peeters (contrabas, harmonium, productie & geluidsmix). Vaste waarde in de projecten van Martin Kuijten is bassist Marc Lemmen, die reeds bij Op Zoek Naar Johan van de partij was.

Onze Martinus is een album dat niet alleen bij Brabanders in de kast hoort te staan, maar bij iedereen die houdt van eerlijke liedjes die dicht bij het hart en het gewone leven staan.

Website: www.onzemartinus.nl

Scroll naar boven