Cd’s kort besproken: Amy Papiransky, John Blek, Robert Severin, Rough Guide

Nog meer cd’s die de burelen van New Folk Sounds hebben bereikt, maar die om verschillende redenen geen uitgebreide recensie meekregen. Hier verzameld om in korte bewoordingen de lezer aan te moedigen er naar te gaan luisteren.

 

Amy Papiransky – Read me write (Mik-Ellen Music MEMO1CD, Xango Music Distribution)
Je zou het niet zo snel denken, maar Amy Papiransky is een Schotse zangeres en keyboardspeelster, geboren in Keith (in het Noordoosten). Ze was in 2018 deelnemer aan de finale van de BBC Young Traditional Musician of the Year. Read me write is haar debuut-cd, waarop elf zelfgepende nummers staan over liefde(sverdriet), verlies en kracht. Papiransky heeft een soepele, aansprekende stem die de luisteraar makkelijk een nummer in trekt. Angus Lyon produceerde en mixte de opnames, en speelde tevens toetseninstrumenten als wurlitzer en synthesizer in. Phil Cunningham was van de partij met zijn knoppenaccordeon. Een prima debuut.

 

 

John BlekThe embers (K&F Records K&F046, Salmon Bookings)
De Ierse songwriter John Blek is al toe aan zijn vijfde album, dat verschijnt onder de titel The embers. De voorganger Thistle & thorn deed zijn in zijn eigen land bijzonder goed, Blek won er een IMRO-award voor. Negen zelfgeschreven songs zijn op The embers te vinden, die thematisch gezien reflectie en herinnering in zich weten. John Blek wordt muzikaal onderstaand door een drietal musici op toetsen, klarinet, bas en slagwerk. Samen zetten ze een zwoele sfeer neer, die prettig in het gehoor ligt. Ondertussen is er al weer een nieuw album van Blek verschenen, een live-cd getiteld Digressions #1.

 

 

Robert SeverinPostcard from Budapest (RSM001, www.robertseverin.com)
Robert Severin is een zanger-gitarist en liedschrijver met Hongaarse roots, die in Glasgow woont. Postcard from Budapest is zijn debuut-cd, waarop hij indringend zingt over de Tweede Wereldoorlog – met name in Hongarije – en over de Hongaarse opstand in 1956. Er zijn veel links met Groot-Brittannië. Severin speelt tevens klarinet op drie nummers. Het Schotse strijkkwartet Innotet speelde mee op vier van de elf nummers. Twee leden van het kwartet verzorgen ook nog achtergrondvocalen. Postcard form Budapest is een gedegen en aangrijpend album, dat voorzichtig maar onvermijdelijk binnen komt.

 

 

The Rough Guide to a world of guitar
(Rough Guide RGNET1379CD, Music & Words)
De cd-serie The Rough Guide to kent al talloze delen, met een reikwijdte die grenzeloos is. Het onderhavige deel heet A world of guitar, en bevat zeventien tracks die het instrument in de hoofdrol plaatsen. Er wordt een hele wereldreis gemaakt, met bekende en mindere bekenden vertolkers. De meer gekende zijn Steve Tilston (Slow air in dropped D), John Renbourn & Wizz Jones (Big Bill Broonzy’s Hey hey, ook bekend van Eric Clapton’s Unplugged), Samba Touré (White crocodile blues) en Bob Brozman Orchestra (Ska waltz train). Er is ook nog een bijzondere versie te vinden van Fleetwood Mac’s Albatross. Leuke speeltuin.

Scroll naar boven