Je kunt het je bijna niet voorstellen in deze tijd van teruggelopen cd-verkoop, maar de redactieburelen van New Folk Sounds worden overstelpt met nieuw uitgebrachte cd’s. De stroom is dermate groot, dat het niet lukt om ze allemaal een volledige recensie te geven. Om toch aandacht te genereren voor de artiesten die de cd’s hebben gemaakt en opgestuurd, hierbij een kort overzicht van wat zoal de afgelopen periode bij New Folk Sounds binnen kwam.
La Panika
Darmadan (ZEP040)
La Panika is een in België opererende Balkanband van (maximaal) twaalf muzikanten, waarvan de wieg stond in Bulgarije, Macedonië, Frankrijk en België. Het instrumentarium omvat met name koperblazers, accordeon, percussie en gitaar. Darmada is de tweede cd van de groep, waarop uitbundigheid en subtiliteit beiden te vinden zijn. Onder de gastmuzikanten onder andere Neshko Neshev (voormalig accordeonist van Ivo Papapsov) en de Iraanse qanunspeler Osama Abdulrasol.
Guitar2Voice
From the well (Acoustic Music Records 319.1576.2)
Adequate naam voor een duo met twee stemmen en één gitaar. Naast een viertal composities van Jens Filser, de mannelijke helft van Guitar2Voice (die als blokje op de cd werden geclusterd), krijg je popclassics voorgeschoteld als How sweet it is to be loved by you, Love me or leave me en People get ready. Verdienstelijk gespeeld en gezongen. Bluesy, jazzy, folky, poppy. Ideaal voor de zwoele zomeravond.
Gerard & Grace
It suzjen fan ‘e stilte (Marista MCD 17185)
Gerard Rinsma is een onmiskenbaar product van de jaren zestig. De muziek van die tijd heeft zijn hart gestolen. Sinds 1999 speelt hij op straat met gitaar en tamboerijn zijn favoriete liedjes. Gerard ontdekte dat hertalen in het Fries van dat repertoire goed werkte. En hij breidde zijn tijdvak uit met de jaren zeventig en later. In samenwerking met de groep Grace (aangevuld met toetsenist Mike Roelofs) werden achttien liedjes vastgelegd van onder meer The Kinks, The Beatles, The Rolling Stones en Bob Dylan. Met een fijn resultaat. Niet altijd even strak, maar wat geeft het?
Dave Goodman
Cut to the chase (Acoustic Music Records 319.1577.2)
Dave Goodman is een Canadese blueszanger en -gitarist, die zowel elktrisch als akoestisch uit de voeten kan. Dat blijkt ook op zijn nieuwste cd Cut to the chase. Zelf ben ik vooral een liefhebber van de akoestische kant. Meer dan de helft van de cd voldoet aan deze wens. Sterker nog, Goodman speelt sterke zelfgeschreven nummers op een overtuigende manier. Hij speelde bijna alle instrumenten zelf in: van lapsteel tot mandoline en van allerhande gitaren tot basgitaar. Hij werd enkel in een paar tracks ondersteund op contrabas en op percussie/slagwerk. Knap werk.
Baker Songs
Words / In a dream (King Forward Records KFR035)
Ruud Bakker bedient zich als singer-songwriter van het pseudoniem Baker Songs. Naast gitaar speelt Bakker ook steel guitar, mandoline, mellotron en piano. Bovendien is hij een uitstekend zanger. De elf nummers op de ‘dubbel-EP’ Words / In a dream vloeiden allen voort uit ’s mans pen. De eerste vijftracks hebben wat meer een bandgeluid, en de andere zes zijn akoestisch van aard. Inspiratie haalt Ruud Bakker vooral bij Amerikanen als James Taylor, The Milk Carton Kids en Damien Rice. Het feit dat hij pas vader was geworden bij het schrijven van de liedjes, laat zijn invloed gelden.
Audun Skjolberg
Last days on earth (Snaxville Recordings, PIAS)
Ook de Noor Audun Skjolberg wordt geïnspireerd door James Taylor. Maar ook door Tim Hardin, Jackson Browne en Gene Clark. Op zijn acht eigen nummers tellende CD Last days on earth laat Skjolberg horen een prettige mix te kunnen maken van rock, folk, blues en soul. Het is zijn derde solo-plaat. Eerder maakte hij uit van de bluegrassformatie Earlybird Stringband. Hij beschikt over een zangstem met body en zet daar een vet countryrock geluid onder.
Kries
Selo na okuke / Village tracks (TUGCD1107, Music & Words)
Het woord Kries betekent vuurwerk in het oud Kroatisch dialect. De band werd zo’n tien jaar geleden opgericht. De zeven groepsleden zijn afkomstig uit verschillende landstreken van de Balkan: Kroatië, Hongarije, Bosnië en Slovenië. Ze proberen muzikaal invulling aan het begrip vuurwerk te geven. Dat doen ze vooral met veel percussie, met doedelzak en fluit, en met gitaar, bas en drums. De vocalen zijn tamelijk bezwerend. Het repertoire bestaat uit traditionele liederen, die nieuw leven ingeblazen worden. Zelf noemt de band als inspiratiebron Brian Eno, Velvet Underground en hip hop. Dat hoor ik niet aan af.
Dobranotch
Makhorka (CPL Music CPL019, Clear Spot)
Dobranotch is een zevenpersoons klezmerband uit Rusland en kent als instrumentarium klarinet, saxofoon, fluit, viool, banjo, accordeon, trombone, tuba en grote trom. Mitia Khramtsov neemt de zangpartijen voor zijn rekening. Ze spelen aanstekelijk als een boerenorkest. Er zit ook wat gipsy kleur in het groepsgeluid, wat de uitbundigheid alleen maar vergroot. Muzikale invloeden uit de voormalige Sovjetrepublieken maken het plaatje compleet. Kijk even op dobranotch.ru.
Dries
For the light in thy heart (geen catalogusnummer)
Dries Bongaerts (zang, gitaar, mondharmonica) is een Belgische singer-songwriter die ontspannen luisterrepertoire brengt in de traditie van Ry Cooder, Townes van Zandt en Will Oldham. Eerder was Dries leadzanger van de popgroep New Rising Sun, maar hij koos voor het troubadoursleven. De dertien nummers van For the light in thy heart worden indringend en doorleefd gebracht. Op subtiele wijze wordt Dries muzikaal ondersteund door Jamie Evans (piano), Simon Beeckaert (bas) en Micha Milants (drums). Intrinsieke liedjes die groeibriljanten kunnen blijken.
Kim de Stella
A place to belong (Silvox Sil 377)
Kim de Stella is actrice en zangeres/gitariste. Ze is afgestudeerd aan de Toneelschool Utrecht. Haar acteercarrière nam haar voor het grootste deel in beslag, maar zo’n vijf jaar geleden besloot ze haar muzikale talent meer ruimte te gunnen. Een goed besluit. Kim de Stella heeft een prettige, beheerste zangstem en heeft een neus voor fijne liedjes. Van haarzelf, maar ook van artiesten als Randy Newman en Bon Iver. De kwetsbaarheid van liefde, het vertederende van de kindertijd, het omgaan met vreugde en verlies. Het komt voorbij. Fijne muzikanten begeleiden Kim op gitaar, viool, contrabas en slagwerk. Ook de achtergrondvocalen klinken goed. Mooi gedaan.