We moeten met veel spijt vaststellen dat het landschap van de zomerfolkfestivals na die twee moeilijke jaren er nog wat armer op is geworden, niet in het minst door het bezinningsjaar dat Gooikoorts inlaste, hoewel zij zullen uitpakken met een mini-editie onder de noemer ‘Gooikoorts on the road’. Ook muziekclub ’t Ey neemt dit jaar vakantie na twee druk bezochte Teyrrasfolk programmaties.
Het goede nieuws is dat we enerzijds een heropstanding van Zilleghem Folkfestival mogen tegemoet zien in het weekend van 15-17 juli, terwijl Folkfestival Ham ook dit jaar terug zijn registers volledig opentrekt om een maand later, in het weekend van 12-14 augustus, alweer uit te pakken met een bescheiden maar naar goeie gewoonte een heel kwaliteitsvol programma dat opnieuw echt wel vol verrassingen steekt. Maar eerst is er alvast een ook nieuwe editie van Brosella. Evenementen die meer nog dan andere staan of vallen met de onbaatzuchtige ondersteuning van talloze vrijwilligers.
MUZIKALE GASTRONOMIE ONDER DE BOMEN VAN HET OSSEGHEMPARK TE BRUSSEL, DAT MOET BROSELLA ZIJN
Jarenlang was dit het geesteskind van Henri Vandenberge, die het hard wilde maken om de betere muziek uit de folk- en jazzwereld (gratis) toegankelijk te maken voor het brede publiek, is dit festival aan zijn 46ste (!) editie toe.
Helemaal gratis kon niet meer omwille van praktische redenen, maar de geest van het festival blijft onbeschadigd. Brosella Festival stapt voor het tweede jaar op rij mee in het solidariteitssysteem ‘pay what you can’. Bij elke dagpas/weekendpas hoort een suggestieprijs. Het is aan de bezoeker om te bepalen of die ticketprijs past binnen zijn huidige financiële situatie… of eerder niet. Door de steunprijs te betalen maakt de bezoeker het mogelijk dat anderen, die het financieel minder makkelijk hebben toch kunnen instappen in het festival.
Het festival loopt over drie dagen, met een focus op insteek vanuit de folk en urban etno op zaterdag. Op vrijdag en zondag zoeken ze andere einders op, met hoog jazzgehalte. Hoewel een weekendervaring een absolute aanrader hoort te zijn leggen we in deze bijdrage de focus op de zaterdagprogrammatie, eentje om ‘u’ tegen te zeggen, weze gewaarschuwd.
De concerten op zaterdag 2 juli 2022, zeven in het totaal, gaan alternerend door in het Groentheater, een theater halfrond in open lucht, en een tweede concertpodium, gekend als GEM, op een boogscheut van het hoofdpodium. Dit alles in een ‘open’ parkomgeving, ver van alle drukte.
Vrijdag 1 juli 2022:
Vrijdag 1 juli staat integraal in het teken van 100 jaar Toots Thielemans waarbij de veelzijdigheid van Toots wordt uitgelicht. Met op het programma jonge talenten Eliott Knuets en Jonathan Collin; de vier jazzkleppers Bram De Looze, Teun Verbruggen, Yannick Peeters en Philippe Thuriot die composities van Toots naar hun eigen hand gaan zetten; Jef Neve & Teus Nobel met hun 100 jaar Toots – project en als spetterende afsluiter de wereldvermaarde WDR Big Band uit Keulen samen met de Nederlandse mondharmonica virtuoos Hendrik Meurkens.
Zaterdag 2 juli 2022:
Tuur Florizoone’s Tricycle XL mag de spits afbijten op het hoofdpodium (14.00 uur). Als accordeonist, pianist en componist vormt Tuur het typevoorbeeld van de moderne muzikant die geen grenzen kent, zich niet laat vastzetten binnen een bepaald genre, noch op een traditie van één bepaalde regio. Met naast hem een Waal, Philippe Laloy (sopraan- en altsaxofoon, dwars- en basfluit) en een Brusselaar, Vincent Noiret (contrabas). Voor de gelegenheid laten ze zich extra versterken door drummer Etienne Plumer, waardoor hun muzikale spectrum nog meer klankkleuren moet opleveren.
Op de iets bescheidener GEM Stage is het vervolgens om 15.30 uur uitkijken naar The City’s song: The Tehran Sessions, een project van Thomas Noël. Hij trekt met de luisteraar naar de straten van Teheran, waar artiesten aftasten wat ze kunnen en mogen uitdrukken, in een stad waar de tijd stil lijkt te staan en volop in het ‘nu’ leeft. Samen met zijn kompanen brengt hij een hedendaags muzikaal en visueel portret, een soort muzikale journalistiek. Hij laat zich hierbij vergezellen door Soroosh Gharahmanloo, als setarspeler en zanger een gerenomeerde naam in Iran. Samen staan ze ook in voor de composities. Verder ontmoet het publiek Farnoosh Khodadadeh (daf), en op haar Iraanse framedrum fungeert als tolk, Anais Moffart (contrabas) en Robbe Kieckens (percussie).
In het Groentheater zal ondertussen alles in gereedheid gebracht worden voor Sonico (17.00 uur), een Brussels kwintet dat zich in vijf jaar tijd op de wereldkaart van de tango nuevo wist te zetten. Zo legden ze zich toe op het repertoire van de Argentijnse componist Eduardo Rovira, die beschouwd wordt als de ‘andere Astor Piazzolla’, omwille van zijn fundamentele rol in de ontwikkeling van deze stroming in het Buenos Aires van de vroege vijftiger jaren. Laatstgenoemde mag uiteraard zelf niet ontbreken. Dus wordt het een presentatie van een conversatie ‘Piazzolla – Rovira : The Edge of Tango’. Lysandre Donoso en Carmela Delgado, allebei op bandoneon, laten zich hierbij omringen door gitarist Camilo Córdoba (gitaar) en Ivo De Greef (piano), en een volwaardig strijkerskwintet.
Magisch is het trio dat zich om 18.30 uur aanmeldt op het tweede podium voor de presentatie van hun ‘Call to prayer’ (2020). Dit project ontstond vanuit de gedeelde voorliefde voor de muziek van Marin Marais (1656-1728), leerling van de mysterieuze Monsieur de Sainte-Colombe (1640-1700), bij viola da gambaspeelster Romina Lischka en de klassieke Arabische zangeres Ghalia Benali. Zijn ‘Pièces de viole’ vormen slechts het uitgangspunt van een heel brede muzikale mozaïek, die mee gekleurd wordt door Lischka’s andere liefde, die voor de Noord-Indiase dhrupad, en het gedeelde plezier in het beluisteren van elkaar om tot een uitwisseling te komen van muzikale dialogen over stijlen en culturen heen, waarin Arabische maqams, Indiase raga’s en de impressionistische stemmingen van Marais eenzelfde taal lijken te worden. Voor de tweede maal deze middag haalt Vincent Noiret zijn contrabas (en stem) boven om het trio compleet te maken.
Het Frans-Marokkaanse Bab L’Bluz (De deur van de blues), wat het hoofdpodium aandoet om 20.00 uur, biedt een alternatieve visie, geïnspireerd door Gnawa en Hassani tradities, die blues, hedendaagse muziek & Marokkaanse populaire muziek combineert. Bab L’ Bluz is ïn 2017 ontstaan uit de ontmoeting van de Marokkaanse zangeres/gitariste Yousra Mansour en de Franse gitarist/producer Brice Bottin in Marrakech. Voorts zijn er Jérôme Bartholomé (fluit) en Hafid Zouaoui (drum).
Een uurtje later is het reikhalzend uitkijkend naar Lo Còr de la Plana, de vijfkoppige zanggroep uit de volkswijk La Plaine in Marseille, die onder leiding van de flamboyante zanger Manu Théron reeds twee decennia lang in het Occitaans hun geëngageerde boodschap verkondigen, met verbondenheid en solidariteit als belangrijkste thema’s. Aan een in oorsprong eenstemmige traditie, voegen ze andere invloeden toe uit de polyfonie van Corsica en Sardinë, de pulserende ritmes van de Italiaanse tarantella en de Noords-Afrikaanse gnawa’s, die ze op hun tamboerijnen en bendirs accentueren.
De apotheose wordt een knaller met A sud di Bella Ciao, het vervolg op de herwerking voor grotere bezetting van de enigmatische plaat Bella Ciao, Il Nuovo Canzoniere Italiano door Giovanna Marini (1965), zo’n vijf jaar terug. Lucilla Galeazzi, Elena Ledda, Alessio Lega (zang, gitaar), Riccardo Tesi (diatonisch accordeon) en Nando Citarella (tamboerijnen) breiden ondertussen een vervolg met een uitspitten van de wijze waarop de thematiek van hoop en passie zich in het Zuiden van Italië liet hertalen. Deze liederen uit Puglia of Napels, gedragen door mediterrane ritmes zoals tammuriata, ballo tondo en pizzica, waarin rauwe liefdespoezie en hard protest, sensualiteit en ontbering elkaar ontmoeten, belooft een fantastische afsluiter te worden.
Zondag 3 juli 2022:
Ook jazz wordt dit jaar in het meervoud geschreven. Het programma op zondag omvat een brede staalkaart van klassieke varianten tot nieuwe groovy mengvormen met onder andere Jaga jazzist, Grammy nominee Brandee Younger, New Yorks toptalent Or Bareket of nieuw toptalent van eigen bodem met het Lara Rosseel Quintet.
Voor info en tickets : www.brosellafestival.be