Op zoek naar een fijne zomerfestivaltip in België? Tip 3 van 3: Folkfestival Ham

Een festival in een achtertuin, daarvoor kun je terecht op dit festival dat zich uitrolt achter The Celtic Art Gallery in Ham. Voor de gelegenheid omgebouwd tot artiestenloge, maar op andere dagen de lokale topper voor een drankje, een leuke babbel en heel wat leuke, culturele activiteiten, met inbegrip van whiskyproeverijen. Dit alles onder de enthousiaste supervisie van Marc Reusen, die ook dit jaar voor zijn festival met een aantal verrassende en vooral beloftevolle bezettingen op de proppen komt.

Vrijdag 12 augustus 2022:
Aan Broes de eer om de spits af te bijten op vrijdag. Zij komen er alvast hun eerder dit jaar uitgebrachte nieuwste album Botanist voorstellen, waarmee ze eerder deze zomer al gepronkt zullen hebben op Het Lindenboomfestival in Loon-Plage, een grote broer die aan zijn twintigste editie toe is. Zij gaan de jonge, pas in 2021, door zanger Nathan Carter opgerichte Ierse band Ceol voor, een kwartet dat, zijn inspiratie halend bij onder meer The Dubliners, The Chieftains en Mumford and Sons, om via die weg de folk tot bij de nieuwe generatie te brengen.


FOLKFESTIVAL HAM, ALTIJD IN VOOR MUZIKALE VERRASSINGEN

Zaterdag 13 augustus 2022:
Bij het plaatsen van dit artikel blijft er nog wat mysterie rond de openingsact die een duidelijk Limburgs accent mee zal krijgen, het blijft op dit moment nog gissen.
Geen instrumenten op het podium wanneer Trio Pletenitsa ten tonele gevoerd wordt. Zuivere a capella vormt het uitgangbord van de Bulgaarse Gergana Velikova, Jolien Gebruers en Sophia Keck. Hun liefde voor Bulgaarse en Balkan volksliederen kent geen grenzen. Dissonantie, gekke maatsoorten en oude verhalen moeten de oren strelen. Intiem, sober en alsnog boeiend tot de laatste noot uitgezongen is. Het wegvallen van Koen bij Trio Dhoore deed de twee andere broers, Ward en Hartwin besluiten als duo een nieuw verhaal aan te snijden met Siger. Nieuwe wijn in oude vaten dus, maar voor één keer is dit zeker niet pejoratief te hertalen. Het lijkt al een hele tijd geleden dat een Hongaarse groep een Belgisch festival aandeed.

Met Misztrál wordt dit ongetwijfeld rechtgezet. Hier minder bekend wellicht, maar reeds opgericht in 1997 vertolken ze reeds een kwart eeuw Hongaarse en andere gedichten (Baudelaire, Garcia Lorca,…) in samenhang met adaptaties van volksliederen. Deze dompelen ze onder in een bad van hedendaagse wereldmuziek, vertaald in een heel eigen klanktextuur.  En wat te denken van Mes souliers sont rouges als zaterdagse klap op de vuurpijl. Deze flamboyante Normandiërs stellen zich met rood schoeisel onverzaagd midden op het kruispunt van de diverse tradities, de Franse uiteraard, met uitlopers naar Bretagne en Quebec, waardoor een stevige dosis podoritmiek inherent is aan hun presentaties.

Zondag 14 augustus 2022:
Dit festival ruimt graag wat plaats in voor vormen van muzikale comedie, en de starter op zondag, die de nog sluimerende, oververmoeide festivalganger terug nieuw leven dient in te blazen wordt dit jaar Nele needs a holiday, die met haar empathische nummers duidelijk maakt dat je niet de enige bent met allerlei zwaardere gevoelens, en er met haar autobiografische liedjes ongetwijfeld in zal slagen je aan het lachen te brengen. Zelden ontbreekt er op dit festival een Oriëntaals accent, en ook nu wordt de gelegenheid geboden om virtueel naar Turkije en omgeving te reizen, met de veelzijdige Turkse percussionist Ömür Arslan die zich met enkele muzikale vrienden, waaronder wellicht de bağlama-speler Baris Köygülür, zal omringen om de zeven regio’s van zijn vaderland te verkennen. En mocht Misztrál op zaterdag toch een valse noot gespeeld hebben krijgen ze op zondag alvast een uitgelezen herkansing.

Mocht u ze zaterdag gemist hebben wordt die jou aangeboden. Daarna wordt het ongetwijfeld genieten van de hereniging van de drie broers Vanvinckenroye, Edwin, Rein en Joris, die rond de eeuwwisseling furore maakten met hun experimentele folkaanpak, het een tijdje voor bekeken hielden wegens teveel andere projecten, en zich nu herenigd weten. Uitkijkend naar de nieuwe avonturen van Troissoeur worden nu reeds heel wat zinnen geprikkeld. Een uitsmijter die elke toeschouwer evenwel tot de allerlaatste noten zal weten te bekoren, terwijl de stoelen ongetwijfeld opzij zullen geschoven worden (dat scheelt een slok op een borrel bij de afbraak) is het Milanese Andrea Capezzuoli e Compagna, één van de Italiaanse referenties van de laatste vijftien jaar. De basis wordt gelegd door de tradities van Lombardia en Piemonte, maar ze aarzelen niet om deze te vermengen met verschillende invloeden. Hun interesse voor elegante Franse en energieke Quebecse dansrepertoire kunnen ze onmogelijk verstoppen. Wat is er beter als er nog eens goed invliegen op een tapijt van positieve noten. Iedereen blij naar huis, dat is zeker!

Alle details van dit super knusse festival vindt je op folkfestivalham.be.

Scroll naar boven