Op zoek naar een fijne zomerfestivaltip in België? Tip 2 van 3: Zilleghem Folkfestival

 

ENTHOUSIASTE HEROPSTART VAN ZILLEGHEM FOLKFESTIVAL,
BEGIN VAN EEN NIEUW DECENNIUM !?

In 2018 was Zilleghem Folk Festival aan zijn tiende editie toe, met een programma om ‘u’ tegen te zeggen, en voor het publiek smaakte het naar meer. De organisatoren van hun kant trapten op dat moment op hun adem, en zochten een tweede. Er kwam een sabbatjaar, 2020 leek rijp voor een elfde editie, en toen kwam corona, en gingen ze over op een wekelijkse zomersessie, waar heel wat inlands talent het podium sierde.

Dit scenario werd ook vorig jaar hernomen, waarbij voorzichtig ook reeds her en der een buitenlandse muzikant zijn opwachting maakte, gezien de onzekerheid rond de steeds wisselende coronaregelgevingen hen parten bleven spelen. Nu gaan de poorten terug voluit open, en dus ook die van het feeërieke kasteel van Loppem, dé toplocatie voor dit evenement.

Ze kozen ervoor om uit te pakken met een editie die een goed evenwicht beoogt tussen het putten uit het gekende en het invoegen van een aantal bezettingen die mogelijks heel verrassend uit de hoek zullen komen. Niet minder dan achttien groepen melden zich present.

 

Vrijdag 15 juli 2022:

Op de openingsavond mag het publiek zich verwachten aan drie, heel diverse, concerten op het binnenpodium. De eer om als festivalopener aan te treden valt te beurt aan Heather (Grabham) & Erwin (Libbrecht) die hun dorpscafé ‘De Lustigen Boer’ in Maarkedal voor die gelegenheid achter zich laten, voor een balladerijke start en komen later in het weekend terug in volle bezetting met Faran Flad. Vervolgens komt Augustijn Vermandere,… zoon van, zijn derde album Kweethetnie voorstellen waarna de eerste avond festief afgesloten wordt door Mec Yek, Jaune Toujours, met hun twee Slovaakse zangeressen trippend in de roma-wereld, die met hun albumvoorstelling van Taisa graag de nieuwe ochtend zullen aankondigen.

 

Zaterdag 16 juli 2022:
Zowel op zaterdag als op zondag wordt er gealterneerd tussen een buitenpodium, waar onder het duveldroomschip vooral ten dans gespeeld zal worden, en de manegezaal die eerder uitnodigt zittend te genieten van de muziek. Geopend wordt er op de middag met een project dat gedragen wordt door Oekraïnse muzikanten, onder de noemer Chaim & Basilio. Daarna richten ze zich een eerste keer naar buiten met Tantris, wat staat voor bal met het duo Tristan Driessens en Harald Bauweraerts. De Amerikaanse Laura Cortese & Bert Ruymbeek zijn ondertussen ook een muzikaal duo gaan vormen. Haar bitterzoete songs vormen hier de verhaallijn. Vervolgens verwelkomen ze Airboxes, het diatonisch accordeonduo Bert Leemans en Guus Herremans, waarna het James Patrick Gavin Trio het beste van zichzelf zal laten horen. Dansen geblazen is het dan terug met het ondertussen legendarische Cecilia, met Greet Wuyts (diatonisch accordeon), Jan Leeflang (doedelzakken) en Thomas Hoste (draailier). Het zaterdagavond programma wordt afgesloten met 45 jaar Kadril, waarna het funky Variomatic ongetwijfeld een stevig feestje zal uitbouwen tot in de nachtelijke uren.

 

Zondag 17 juli 2022:
Traditiegetrouw wordt ook hier voorzien in een misviering in de kerk van Loppem, om 10.00 uur reeds en opgeluisterd door het James Patrick Gavin Trio, waarna een optocht naar het kasteeldomein zich op gang trekt, aangevoerd door De Grote Kornemuze. Gedanst wordt er vanaf de vroege namiddag met het lokale Donder in ’t Hooi. Bipolar Bows, met Lotte Remmen (viool) en Toby Kuhn (cello), geven balancerend tussen klassiek, traditioneel, jazz en Balkan de aftrap voor de zaalconcerten. Zij werden vorig jaar nog verkozen als meest beloftevolle band naar aanleiding van de eerste editie van de Flemish Folk Awards. Ze verwachten vervolgens een ander duo, Solia met Raquel Gigot (diatonisch accordeon) en Marielle Vancamp (nyckelharpa), en er is het kersverse nieuwe project van Sofie Cavez, Saraï, samen met Baltazar Montanaro en de zangeres Juliette Minvielle.  Na een stevige portie Catalaanse rumba door Rumbaristas waarin de Barcelonees Willy Fuego het voortouw neemt, is het tijd voor Faran Flad, die ook de tweede editie van de zomersessies met bravoure wisten af te sluiten. Na hen sluit De Gallicische gaitaspeler Anxo Lorenzo met vijfmansbezetting deze beloftevolle festivaleditie af.

 

Redenen te over om dit weekend in je agenda te vast te zetten! Hopelijk wordt dit het begin van een hernieuwd festivalverhaal. Voor info en tickets : zie WWW.ZILLEGHEMFOLK.BE

Scroll naar boven