Optur – Nordic free folk

Nordic Free Folk
(Go Danish Folk Music, Xango Music Distribution, GO0922)

Het was violist Søren Korshøj, ooit stichtend lid van het legendarische en vooral vernieuwende Instinkt, die aan de kar trok om een nieuw project op te starten dat zich toelegt op het vertolken van zijn zelf gecomponeerde dansmelodieën, gestoeld op de Scandinavische traditie. Met Instinkt passeerde Korshøy zowat alle festivals in Europa en daarbuiten, Roskilde, Dranouter, Winnipeg, Calgary en won hij niet minder dan zes Danish Music Awards voor de twee albums die de groep uitbracht.

Meer dan veertig jaar ervaring ligt achter hem, en halsstarrig (terecht wel) hangt hij vast aan het idee om de dansmuziek aantrekkelijker te willen maken, door er hoekjes af te puren, ruimte latend voor improvisatorische momenten, instrumentale humor… Vooral met saxofonist Mikael Fleron zat hij heel snel op één lijn. In hem vond hij de ideale partner in crime om het project gestalte te geven, aangevuld met de flamboyante beat-georiënteerde Motown slagwerkster Heide Luke en de jazz-contrabassist Jens Kristian Andersen.  Zij tekenden vol mee voor de arrangementen en dragen zo substantieel bij tot een nieuw hoofdstuk in het onderhand lijvige boek van de ‘nordic free folk’.

Ze doopten zich Optur (wat staat voor ‘positieve start’), hadden het geluk startgeld toebedeeld te krijgen vanuit het Statens Kunstfond (De Deense kunststichting) bedoeld om een dansprogramma op het getouw te zetten op het Nordic Folkfestival Musik Over Præstø Fjord, dat zich zowel focust op traditie als hedendaagse vernieuwing. Ze slaagden hierin met glans en hun geheim schuilt in de alternatie tussen de strakke thema’s en het improvisationele tegenspel in vrije en open ruimten.

Heel af en toe leveren hun stemmen een additioneel instrumentarium toe. Deze aanpak biedt meteen aan elk van de muzikanten de mogelijkheid om zowel met individueel als collectief potentieel uit te pakken. Dit levert hoogstaande akoestische power, waarbij ze het geluid volledig weten op te vullen met hun vieren, of het nu gaat over hun burleske uptempo Pip polka, een haast barok klinkende Tågevalsen of een freewheelende Forsinket schottish, waarin het improviserend alle kanten uitgaat terwijl de drum het ritme strak houdt.

Geniet ook van de kakafone intermezzo’s in het voorts plechtstatige Nørre Smidstrup hambo, of van hoe de contrabas samen met droge percussie de toon zet in Polska nu. Laat de viool dan ook maar supertraditioneel inzetten in Smilerynker, de rest weet het ook hier weer over een andere boeg te gooien zonder de danser in verlegenheid te brengen. Deze schijf is een echte kuitenbijter, waarbij niet over één nacht ijs gegaan werd!  

Website: www.optur.info

Scroll naar boven