Ostinat Expressen – Spor 2

 

Spor 2
(GO’ Danish Folk Music, GO 04
16)

De eerste cd van Ostinat Expressen verscheen in 1999. De opvolger zeventien jaar later. De vier muzikanten hadden het in de tussentijd te druk met optredens en cd’s opnemen met andere Deense folkbandjes zoals Phønix, Trolska Polska en Zar. Bij de opname van het nieuwe album, was ook Magnus Heebøl – percussionist sinds 2012 – aanwezig.

De vijf muzikanten zijn gepokt en gemazeld in de eigentijdse folk. Ze vertrekken met eigen composities (vooral van violist Ivan Damgård en klarinettiste Julie Heebøl) vanuit de traditie. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dus veranderen de standaardmaten al snel in syncopische ritmes en sluipen er op onverwachte plekken muzikale verstekelingen uit andere streken de muziek binnen. Daarbij ook keltische (Findus) en klezmer-klanken (Miss Sophie).

Meestal dragen viool en klarinet de melodie, maar ook het accordeon (Jesper Vinther) geeft soms de rode draad aan. Contrabassist Steffan Søgaard legt steeds een strak fundament onder alle muzikale sprongen. De aanpak is vaak jazzy, maar de traditionele ondertoon blijft herkenbaar. Daarmee laat het Deense kwintet horen dat traditionele muziek niet alleen eigentijds maar ook erg fris kan klinken.

Scroll naar boven