Osuna – Along the silk road

(Uren UP23-9MAR1; Xango Music distribution)

Opnieuw een meesterwerkje van het Brusselse multiculturele Uren Productions label. Ditmaal van een bijzonder, intercontinentaal trio.

Artistiek leider en multi-instrumentalist Raphael de Cock komt uit België en bespeelt hier de chatkhan, een Zuid-Siberische zither, mondharp, kaval, bawu, khobyranh en is met (keel)zang te horen. De in Brussel woonachtige, maar uit Turkije afkomstige Emre Gültekin vertegenwoordigt het Arabische gedeelte met zang, saz en diverse percussie (daf, bendir, tombak). Tenslotte nog Thomas Baeté, de hedendaagse troubadour met zang en middeleeuwse viool. Het Aziatische deel wordt ingevuld door gastmusici Li-Ling Huang op de Chinese zithers (Guqin en Guzheng) en Hua Xia op pipa, de Chinese luit. Ook Talía González Fumadó (zang),  Malte Stueck (davul) en Malabika Brahma (dubki) doen een duit in het zakje.

Het repertoire volgt muzikaal de zijderoute van Marco Polo van het middeleeuwse Zuid-Europa, door Macedonië, West Anatolië, midden Azië naar het verre oosten. Dat doet Osuna met het bewerken van oude, bestaande melodieën, overgeleverde traditionele liederen en tunes. Ondanks de ‘oudheid’ klinken de uitvoeringen verfrissend jong. Niet modern door integratie van hedendaagse ritmen en/of instrumenten, maar evenmin ethno-musicologisch van opzet. Wel met een toegankelijkheid die minder geoefende oren naar de muziek weten te trekken.

Mooi voorbeeld is de Saltarello no.2 met warme klanken van de viool in contrast met de heldere, schelle klanken van de zither en een op de achtergrond gemixte, maar effectieve percussie. Of het lieflijke Taiga lulluby. Soms is de muziek statig, haast hoofs te noemen. Dan weer sprankelt het met alle vrolijkheid en vrijheid zoals in het Noord-Macedonische Meckin Kamen of in Ayat dance. Met de keel- en boventoonzang in Borbak borbak wordt het Aziatische deel fraai geïllustreerd. Overigens krijg je in de ghosttrack nog een vocaal toetje van grote klasse.

Scroll naar boven