Palace Flophouse – Dodewaard

De Achterhoekse folkrockformatie Palace Flophouse bestond grofweg van 1977 tot 1983. In die tijd werden er twee lp’s opgenomen. De eerste, Bonte Brug, in een Duitse studio en die werd uitgegeven op het Universe label te Leeuwarden. De tweede, Eigen weg, werd opgenomen in de eigen studio in Silvolde, wat later de bekende Silvox studio van groepslid Caspar Falke zou worden. Dit album werd uitgebracht op het eigen label Paladijn.

In die tijd was het gebruikelijk dat elke zichzelf respecterende folkband, met uiteraard linkse sympathieën, te vinden was op festivals waar protest tegen kerncentrales, zoals Kalkar en Dodewaard, en de stationering van kruisraketten een belangrijk thema vormde. Bekende tijdgenoten in deze waren ondermeer Fungus en de Veulpoepers.

De leden van Palace Flophouse vonden dat een duidelijk en onomwonden protestnummer nog wel gewenst was, om hun betrokkenheid bij deze thema’s te onderstrepen. Ook al waren er al nummers met maatschappijkritische teksten het repertoire binnengeslopen, zoals Rampenplan, dat op de lp Eigen weg terecht kwam. En aldus werd Dodewaard in het leven geroepen. Op een bestaande vrolijke Achterhoekse boerendanstune werd een beperkte, maar doeltreffende tekst gezet:

Dodewaard, Dodewaard, Dodewaard moet sluiten.
Dodewaard, Dodewaard, Dodewaard moet dicht.
Is Dodewaard soms doden waard, moet Dodewaard niet sluiten?
Is Dodewaard soms doden waard, moet Dodewaard niet dicht?

PF foto

Op de achterkant van de single prijkte het instrumentaaltje Achterhoekse hymne. Van deze productie, die werd opgenomen in Silvolde op de 24-sporenrecorder van Andre Pasman, werden vermoedelijk zo’n 500 tot maximaal 1000 exemplaren geperst. Dodewaard kreeg zelfs landelijke bekendheid, vooral toen het actualiteitenprogramma Brandpunt van de KRO het ging gebruiken als openingstune bij elk item dat over Dodewaard ging.

De opbrengst van de single ging naar een goed doel, hetgeen in dat geval wilde zeggen de ondersteuning van organisaties die zich tegen kernenergie verzetten. Zo werd Dodewaard hét protestlied uit de Achterhoek. En is nu een bijna vergeten item uit een tijd dat Nederlandse folk een spreekbuis was voor links verzet. 

Palace Flophouse – Dodewaard
Scroll naar boven