Paul Vens bezingt Joan of Arc

Langs de rivier de Maas in Frankrijk ligt het onopvallende dorpje Domremy. Alleen, het is het geboortedorp van Jeanne d’Arc. Het oude Kerkje en haar woonhuisje staan er nog net zo als rond het jaar 1400. De eenvoud van beide gebouwtjes is indrukwekkend.
En de Maasvallei waar je op uitkijkt als je wat naar boven gaat, weids, vruchtbaar stil en licht is prachtig.

Paul Vens las verschillende legendes over haar en wilde schrijven over de mens Jeanne, of nog beter hoe zij luisterde naar haar intuïtie, buiten in de natuur, in een tijd dat dat niet mocht. Zij deed het toch, dapper en naturel. Het koste haar het leven.

Er waren toen mensen die meenden dat je gedachten en ideeën kon laten verdwijnen door de drager ervan te doden. Enige tijd later werd er anders naar haar gekeken en werd er ter ere van Jeanne een Baseliek gebouwd vlak bij haar dorpje.

Natuurlijk is er 600 jaar na haar leven veel over haar en de legendes over haar te vertellen. Zanger-gitarist Paul Vens verwerkte het in zijn song The heart of Joan of Arc. Muzikale medewerking verleenden Bart van den Hatert (basgitaar), Iris Kengen (viool), Willem Stevens (drums) en Nelleke Brzoskowski (zang).

Scroll naar boven