Paul Vens & Friends – De kastanjeboom liederen

De kastanjeboom liederen
(W Music V2220, www.paulvens.nl)

Zanger, gitarist en toetsenist Paul Vens kennen regelmatige bezoekers van New Folk Sounds van zijn meditatieve muziek, zoals hij die maakt en op geluidsdrager uitbrengt sinds 1982. Met zijn twintigste album heeft Paul voor het eerst een Nederlandstalige liedverzameling uitgebracht, onder de titel De kastanjeboom liederen. Wat gebleven is, is de esoterische voedingsbodem. De dertien liedjes – allen van de hand van Paul Vens – zijn lang uitgesponnen en kennen een rustgevend karakter. De tekst die op het cd-hoesje is afgedrukt sluit daar volledig bij aan:

Zittend onder een eeuwenoude kastanjeboom
luisterde ik naar verhalen die zij fluisterde,
over oude mensen en de jeugd.
Hoe zij uitkeek over het weidse landschap
in winters en in zomers.
Haar tijdloze belevenissen wilde ik graag opschrijven,
er liederen van maken, over haar wijsheid zingen,
en zij straalde mooier dan ooit…

Titels als Stromend water, Het gouden zonlicht, Lieve kleine appelboom en Slapen onder de maan geven nog een verdere indicatie over de tekstuele en muzikale insteek van de cd.

Muzikaal wordt Paul Vens ondersteund door Ainyahita Jansen, Hanneke Peters, Nelleke Brzoskowski (alle drie zang), Iris Kengen (viool, zang), Peter van den Bos (viool) en Herman Verheijen (melodica, fluit), Bart van den Hatert (basgitaar) en Willem Stevens (drums). Ondanks deze uitgebreide bezetting is de begeleiding vooral sober en gelijkmatig. Slechts één van de dertien tracks kent een speelduur van krap drie minuten, de overige twaalf nummers duren meer dan vier minuten en zes ervan passen zelfs de vijf minuten grens. Het benadrukt nog eens de uitgesponnen sfeer.

De kastanjeboom liederen is een cd die een flow heeft waar je je in moet dompelen om het als een ware luisterervaring te beschouwen. Een los nummer bereikt niet het effect wat de hele cd teweeg kan brengen.

Tegelijkertijd heeft Paul Vens een boek uitgegeven onder de titel De kastanjeboom verhalen, door hemzelf getypeerd als “voorleesverhalen over natuur in winter, herfst, zomer en lente, geschikt voor kinderen van 10 tot 100”.

Scroll naar boven