Paul Vens & Friends – Timeless love

Paul Vens - Timeless love

Timeless love
(V2116)

Sinds de uitgave van de cd Promises in 1992 (een uitgave van Oreade aan de hand van een in eigen beheer opgenomen audiocassette van Paul Vens) verschijnt er met regelmaat een nieuwe zilveren schijf van de zanger/gitarist/keyboardspeler, die je kunt scharen onder de noemer new age: meditatieve muziek die het bewustzijnsniveau tracht te vergroten.
Voor dit nieuwe project was schrijver Arthur van Schendel de inspiratiebron, een schrijver die Vens al geruime tijd bewondert. Deze reeds in 1946 overleden poëet schreef vaak over eenlingen met een vrij bestaan, vol melancholie en bevangen van het verlangen naar geluk. Daarbij worstelend hoe het stramien te ontstijgen. Tijdloze thema’s, die heden ten dage meer gemeengoed zijn dan in het eerste deel van de vorige eeuw. Vens haalt voor zichzelf ook een aantal thema’s uit het werk van Arthur van Schendel: romantiek, onbevangenheid, sereniteit, wijsheid, historisch besef.
Ik had het sterker gevonden als Paul Vens de Nederlandse taal had gekozen om zijn gevoelens en bevindingen over van Schendel vorm te geven. Maar wellicht denk ik niet groot genoeg. Bovendien is niet altijd nodig om beelden in woorden uit te drukken. Althans, op Timeless love gaf Vens vijfmaal zijn gevoelens weer in instrumentale stukken. Daarnaast zijn er tien liedjes die allemaal op ingetogen wijze een stukje van ‘legpuzzel’ van Schendel verbeelden.
Paul Vens wordt op de cd bijgestaan door een drietal muzikanten: Herman Verheijen (fluit), Nelleke Brzoskowski (zang) en Peter van den Bos (viool). Zij zorgen ervoor dat het klankpalet voldoende kleur krijgt.
Overigens is meer informatie over Arthur van Schendel te vinden op de website van de gelijknamige stichting.

 

Scroll naar boven