Pé & Rinus – Op verziede in Waskemeer Revisited!

Op verziede in Waskemeer revisited!
(Paplabel – sjaak-nout/webshop.nl)

Op 10 maart 1982 presenteerden Pé Daalemmer (Peter de Haan) en Rooie Rinus (Frank den Hollander) hun eerste lp, Op verziede in Waskemeer, in Het Grand Theater te Groningen. Precies 35 jaar later gaf het duo twee concerten in hetzelfde theater. Dat resulteerde in een mediapakket bestaande uit een lp, een cd en een dvd met de concertregistratie en nog een dvd met Pé & Rinus the movie (‘het hele verhaal achter de halve waarheid’).

Het tweetal mag zich in het Noorden verheugen in een geweldige populariteit. De legendarische straatoptredens van de zanger-gitarist en de zingende conferencier in de Herestraat aan het begin van de jaren tachtig leidden tot complete opstoppingen. Ook al gaf het duo in 1984 een afscheidsconcert, vaak kwamen ze terug. Ook in andere gedaantes.

Het enthousiasme van de twee rasartiesten is ongekend. Dat is behalve hoorbaar ook zichtbaar op de dvd met de concertregistratie. Als jonge honden bewegen beide zestigers zich over het podium. Daarbuiten schuwt Pé zelfs een stukje crowdsurfen niet. Vakkundig bijgestaan door de Containers (Herman Grimme op toetsen, Mervyn Gerds op basgitaar en Jetse Goris op drums) komt de complete tracklist van de oer-lp voorbij, inclusief een ‘voorprogramma’ en ‘bonustracks’.

Alle hitjes van het duo (Hoornse plas, Carnaval in ’t Noorden, Zundagoavendblues en Alcohol) passeren de revue en ook de SPAR is nooit ver weg. Pé en Rinus hebben sponsoring door deze kruideniersketen overigens altijd afgewezen. De liedjes – sommige met eigentijdse tekst – worden als vanouds in het Gronings of in het Nederlands gezongen. Want hoewel Frank den Hollander langzamerhand is getransformeerd tot echte Groninger, zo’n kleine veertig jaar geleden kon hij dat als export-Zeeuw nog niet bevroeden.

De movie-dvd is een soort auto-parodie. In een compilatie van het duo en diverse ‘betrokkenen’ worden Pé en Rinus soms volledig afgebrand. Humoristisch en hier en daar zo overtuigend dat je je afvraagt of de halve waarheid niet geheel waar is. Maar het mooiste blijft natuurlijk toch het optreden van de twee. Alsof ze nooit zijn weggeweest.

Scroll naar boven